ANNONS

Succéklubben har inte råd att vinna

Ingen trodde på dem. Nu leder de superettan. Men ett avancemang till pingisligan kan bli för dyrt.

– Det skulle kännas tungt om vi blev tvungna att tacka nej till en plats, säger Tibble-Kungsängen BTK:s ordförande Roy Westin.
ANNONS

Tibble-Kungsängen är laget som har gjort en raketfärd i seriesystemet: Från division 7 till superettan på sju år. Även den här säsongen har kometlaget, som tränar i Lillsjöskolan i Tibble i Kungsängen, överraskat – både sina motståndare och sig själva.

– Vi och många andra trodde att vi skulle få svårt att hålla oss svar i superettan. Nu leder vi! Det är helt otroligt, säger Peter Gripler, lagkapten och spelande tränare. Tillsammans med Patrik Thorsell utgör han kärnan i laget som även består av flera utländska spelare, bland annat två kubaner från Pingisgymnasiet i Köping, en engelsman, en dansk och ett par juniorer.

Hittills har de aldrig kommit till en match med den bästa laguppställningen – det har varit för dyrt. Resor och övernattning för de utländska spelarna kostar för mycket för den lilla klubben från Kungsängen. Trots det toppar laget tabellen med sex omgångar kvar att spela, och tankarna om en framtida existens i Sveriges högsta liga börjar omedvetet ta form. Men vad händer om laget kvalar in?

– Jag vet faktiskt inte om vi klarar det ekonomiskt, vi är en så liten klubb och är i stort behov av pengar, säger Peter Gripler.

Peter och Patrik har räknat ut att klubben behöver cirka 200 000 kronor för att klara ett liv i pingisligan. Pengar som behövs till resor, hotellnätter och utrustning.

– Om 20 företag går in med vardera 10 000 så är det klart. Men vi har pratat med de stora företagen som finns här ute och de säger nej. De inser nog inte hur stort det här är. Och kan bli, säger Patrik Thorsell.

Klubbens ordförande och eldsjäl Roy Westin, som har varit med sedan tiden i division 7, vill inte ta ut någon seger i förskott, men säger att ekonomin kan bli ett bekymmer.

– De sponsorer vi har i dag består mest av föräldrar till barn och ungdomar i klubben, men det räcker inte så långt. Och av de stora företagen i trakten brukar vi få nobben. Pingis klingar nog inte så bra i deras öron. Jag önskar att de skulle förstå att detta verkligen är på toppnivå.

I Lillsjöskolans gympahall finns heller ingen publikläktare, vilket spel i högsta ligan kräver.

ANNONS

– Det skulle kännas tungt om vi blev tvungna att tacka nej till en plats i pingisligan. För mig är ju den här framgången den enda lön jag har, så det skulle verkligen vara jätte jobbigt.

På lördag spelas den nionde omgången av superettan. Tibble- Kungsängen BTK möter då serietvåan Rekord från Helsingborg.

Patrik Thorsell i blått och Peter Gripler i rött är Tibble-Kungsängens två veteraner. Båda bor alldeles intill Lillsjöskolan där laget tränar och spelar sina hemmamatcher.foto: carlos montecinos

Fakta

Spelare från fyra olika länder

Peter Gribler och Patrik Thorsell, gamla elitspelare med SM-guld på meritlistan.

20-åriga kubanerna Moisés Campos-Valdes och Andy Pereira som spelar OS-kval i februari.

Engelsmannen Daniel Reed, 22 år och rankad fyra i hemlandet.

Tobias Lau, dansk landslagsman.

Niklas Rönningborn, spelade i högsta ligan förra säsongen.