Succélaget kan bli en veteran fattigare

Fredrik Bremberg, en av ”Grabbarna Grus” i Haninge Anchors, med pucken i segermatchen mot Österåker.
Fredrik Bremberg, en av ”Grabbarna Grus” i Haninge Anchors, med pucken i segermatchen mot Österåker.
Haninge Anchors går som tåget i alltvåan i ishockey. Slutstationen är division 1.

Lagets veteraner är resans nyckelfigurer. Men risken är att man får klara sig utan diskbråcksskadade Christian ”Fimpen” Eklund.

Favorittippade Haninge Anchors har hittills inte gjort någon besviken. Laget toppar den östra alltvåan efter sju omgångar och har en nolla i förlustprotokollet. Senaste triumfen kom i fredags när det blev 6–4 borta mot Sollentuna.

– Det var en tuff match och vi gjorde två jättebra perioder, säger coachen Niklas Flodin.

Haninge satsar på att vinna alltvåan och gå direkt till kvalserien till division 1. Men den här säsongen är det extra svårt att ta sig hela vägen till ettan. Division 1-serierna görs om till nästa säsong och bantas. Om Haninge går till kvalserien väntar motstånd från tre lag från ettan och två från tvåan. Av de totalt sex lagen är det bara segraren som går upp.

– Det blir väldigt tufft och en utmaning som heter duga, säger Flodin.

Haninge Anchors har flera ringrävar med rutin från spel i elitserien. Deras rutin blir givetvis viktig när det verkliga allvaret börjar.

– Grabbarna Grus kan bli tungan på vågen, säger Niklas Flodin och syftar på ärrade veteraner som Fredrik Bremberg, Tim Eriksson, Stefan Pettersson och Christian Eklund.

Men risken är att Haninge får klara sig utan 36-årige Christian ”Fimpen” Eklund.

– I värsta fall får jag ställa in för gott, säger Fimpen.

Det är en diskbråcksskada i nacken som besvärar honom.

– När det klämmer mot nerven tappar jag känseln i armen. Det började för två år sedan när jag spelade för Djurgården och fick en tackling i ryggen.

Han kör rehabträning och får hjälp av Djurgårdens tränare. I går magnetröntgades Eklund, och beskedet om hur allvarlig skadan är väntas inom några dagar.

– Jag vill ju spela och det skulle vara jättesurt om jag tvingades sluta. Men det finns ju ett liv efter hockeyn också.

Haninge Anchors står dock inte och faller med en spelare. Man har en bred trupp med en bra mix av veteraner och unga, hungriga spelare.

– Vi spelar stabilt och strävar samtidigt efter att bli ännu bättre, säger Niklas Flodin. Det är många nya spelare i laget, och vi måste jobba hårt för att hitta samspelet i formationerna.

Vilken spelare har du imponerats mest av?

– Stefan Pettersson (forward med elitserieförflutet i Djurgården, HV71 och Södertälje). Han är lagets mest ambitiösa spelare och tränar mest. Stefan glider verkligen inte omkring på en grilla.

Största överraskningarna?

– Backen Mattias Alvarsson kommer från Huddinges juniorer och har gjort ett jättebra jobb. Det samma gäller Viktor Fjällby Johansson, en riktig lagspelare.

Fakta

Alltvåan östra efter 7 omgångar

Lag 1 och 2 går direkt till kvalserie till division 1. Lag 3 spelar play off-omgång till kvalserien. Övriga spelar i division 2 nästa säsong.