Min lokala hjälte

”Sudden” och ”Foppa” kommer till Vallentuna ishall

Mats Sundin
Mats Sundin är ensam svensk om att ha gjort över 500 mål i NHL och har bland annat tre VM-guld och ett OS-guld på meritlistan. På söndag är han i Vallentunas ishall när det är premiär för säsongens hockeyskola.
Nu drar Vallentuna Hockey igång årets hockeyskola. För första gången är den helt gratis och under premiärtillfället, på söndag den 16 oktober, finns tidigare landslags- och NHL-stjärnan Mats Sundin på isen som ett extra dragplåster.

– Ja, Mats Sundin är med på söndag. Och senare i höst – datumet är inte spikat ännu – kommer Peter Forsberg, säger Magnus Holm, vice ordförande i Vallentuna Hockey och en av tränarna i hockeyskolan.

Att två av svensk ishockeys allra största profiler någonsin kommer till ishallen i Vallentuna är tack vare en av Vallentuna hockeys sponsorer som ropade in de båda stjärnorna i en auktion då välgörenhetstävlingen BRIS-golfen spelades på Ullna Golf Club.

Tidigare år har hockeyskolan varit relativt billig, omkring 500 kronor. I år går Vallentuna Hockey ännu längre och erbjuder en helt avgiftsfri hockeyskola.

– Vi behöver rekrytera fler helt enkelt. Nu går vi ner på knä för att få in fler i hockeyn lokalt här i Vallentuna. För att ha underlag till våra lag framöver måste vi få in fler i hockeyskolan, och att de sedan blir hockeyspelare, säger Magnus Holm.

Inte minst gäller det tjejer. I år har Vallentuna ett flicklag för första gången på många år. Laget består av tjejer i 9–10-årsåldern och har ett samarbete med Väsby Hockey i seriespel, berättar Magnus Holm. Men fler tjejer är mer än välkomna.

Årets hockeyskola vänder sig i första hand till barn födda 2008–2011, men även äldre får vara med.

– I fjol kom en 02:a och en 05:a och de är i dag i ordinarie verksamhet. Så det finns möjlighet att komma med även om man börjar ganska sent, säger Magnus Holm.

Förra årets hockeyskola hade uppemot 80 deltagare. Hur många som kommer i år vet inte Vallentuna Hockey ännu. Klubben önskar föranmälan, men det är inget krav.

– Nej, det är bara att dyka upp. Vi har fått en del mejl från 09:or och 10:or som var med i fjol, där de meddelat att de vill vara med i år igen. Men hur många det blir får vi se på söndag. Vi hoppas ju på ”man ur huset”, säger Magnus Holm.

Hockeyskolan är i A-hallen på söndagar, klockan 8–9 för de äldre och klockan 9–10 för de yngre (födda 2010 eller senare). När alla seriematcher är schemalagda, lite senare i höst, ska Vallentuna Hockey försöka köra hockeyskola en vardagskväll också, men då för blandade åldrar.

Verksamheten bedrivs utifrån Svenska Hockeyförbundets ”Tre Kronors Hockeyskola” med fokus på glädje och att alla ska känna sig trygga på isen. Målet är att ge alla barnen möjlighet att lära sig att åka skridskor, med och utan klubba. En del utrustning finns att låna, men skridskor och godkänd hjälm med galler eller helvisir och halsskydd måste alla deltagare ha med sig.

Nu hoppas Magnus Holm och de andra ledarna i hockeyskolan att riktigt många tar chansen – gärna redan på söndag då Mats Sundin är på plats.

– Jag har tränat både juniorer och seniorer tidigare, men att träna ungar är fantastiskt kul. Det är mycket på lek, de har chansen att bara lattja runt, säger Magnus Holm.