Suleman både bitter och stolt efter SM-silver

Suleman Kukka Salam
Suleman Kukka Salam tog silver i snooker-SM efter en tolv timmar lång finaldag i söndags.
Suleman Kukka Salam tog silver i snooker-SM som avgjordes på Snookerhallen i helgen. Det var första medaljen hittills i senior-SM för 26-åringen från Västra skogen. Ändå är han inte helt nöjd.

– Jag ledde med 5–3 i finalen, men tappade och förlorade med 5–6. Energin tog slut. Det känns sjukt bittert, samtidigt som jag är stolt och nöjd med mitt spel i kvart och framför allt semi där jag vände 0–3 till 5–4. Det är svårt nu, men när jag ser tillbaka på SM om ett tag kommer jag nog att vara nöjd, säger Suleman Kukka Salam.

Cirka 50 deltagare ställde upp i SM:s öppna klass och gruppspelet började redan på fredagen. De 16 bästa gick vidare till lördagens slutspel och på söndagen gjorde de fyra bästa upp i semifinal och sedermera final.

En lång finaldag

– Det blev en riktigt lång dag. Semifinalen började 11.30 och var klar lite efter 16.30. Sedan hade jag en dryg timmes vila innan finalen började klockan 18, och den var inte slut förrän 23.30, säger Suleman Kukka Salam som spelar för Stockholms Biljardsällskap.

Han började med snooker – som är en form av biljard men med större bord, mindre hål och mer komplicerade regler – 2005. Redan året därpå tog Suleman silver i JSM.

– Jag hade talang. Och så är snooker en ganska liten sport, säger han.

Spelade mycket i gymnasiet

Han har tagit ytterligare fyra JSM-medaljer, varav två guld, men i senior-SM har han som bäst nått kvartsfinal innan årets mästerskap. Silvret i år är imponerande då Suleman har spelat mest biljard den här säsongen och började träna snooker först tre veckor före SM.

– Jag var med i lag-SM i biljard, där vi gick till final i början av maj. Efter det har jag spelat snooker igen. Men det är inte som förr. Under gymnasiet hade jag snooker som specialidrott och spelade 20–30 timmar i veckan. Sedan har det blivit mindre och mindre.

Tog en landslagsplats

Tidigare spelade Suleman på Biljardpalatset på Kungsholmen, men de tog bort sina snookerbord i fjol så nu är det bara Snookerhallen på Södermalm som gäller i Stockholm.

Nu är dock säsongen över och Suleman kommer att börja spela igen först i höst. Framför allt blir det en tid av mer träning i oktober och november eftersom insatsen i SM gjorde att Suleman tog en plats i landslaget som spelar VM i Malta i november.

Sundbybergsbo vann

– Direkt efter finalen kom förbundskaptenen fram och viskade att jag var klar för VM, så jag får plocka upp det igen ett par månader före. Snooker är så komplext så man måste träna ganska intensivt och regelbundet, säger Suleman.

Segrare i SM blev Sundbybergsbon Mats Eriksson, som spelar för Stockholm Snooker och Billiardklubb.