Sundbybergs IK hockey kan få barnidrottspris

Sundbybergs IK hockey
Skridsko- och hockeyskolan är grunden i Sundbybergs IK hockeys verksamhet.
Sundbybergs IK hockey
Skridsko- och hockeyskolan är grunden i Sundbybergs IK hockeys verksamhet.
De senaste åren har Sundbybergs IK hockey fördubblats och är i dag 280 medlemmar.
De senaste åren har Sundbybergs IK hockey fördubblats och är i dag 280 medlemmar.
Per Håkansson, ordförande i Sundbybergs IK hockey.
Per Håkansson, ordförande i Sundbybergs IK hockey.
Sundbybergs IK Hockey har nominerats till Svenska Barnidrottspriset 2017 för sitt värdegrundsarbete där man sätter barnet i fokus.
– Vi är väldigt hedrade och glada, säger Per Håkansson, ordförande.

Sundbybergs IK Hockey har alltid varit en breddklubb som betonat att alla ska inkluderas, men de senaste åren har man arbetat ännu tydligare med sin värdegrund.

– Det handlar om att se till att barnen är i fokus, säger Per Håkansson.

Trygg och harmonisk miljö

Värdegrundsarbetet fick ny fart för tre år sedan då Jani Pikänen klev in som tränare för sin sons hockeylag i Sundbybergs IK. Han fokuserade först och främst på att få till en trygg och harmonisk miljö.

– Vi vill ge barnen mer inflytande. Det ska vara en röd tråd genom hela ledarskapet, säger Jani Pikänen till stockholmsidrotten.se som har uppmärksammat hans arbete.

Värdegrunden i alla lag

Pitkänens idéer och sätt att jobba med sitt lag har imponerat på hela hockeysektionen. Jani Pitkänen är nu med i styrelsen och ska vara med och genomföra värdegrunden i alla lag.

Samtidigt har även nätverket Svensk barn- och ungdomsidrott uppmärksammat Sundbybergs IK:s hockeysektion. Nätverket strävar efter att barnkonventionen ska efterlevas och fastställas inom svensk barn- och ungdomsidrott, att barnens rättigheter hamnar i fokus.

Hockeysektionen växer

Varje år delar nätverket ut Svenska Barnidrottspriset, och i år är alltså Sundbybergs IK hockey nominerade. Priset delas ut på Bahuausgalan den 18 juni. Konkurrensen är hård, totalt 18 klubbar, personer och initiativ finns bland de nominerade. Men även om någon annan tar hem priset är Sundbybergs IK en vinnare.

– Ja, vi har vuxit jättemycket de senaste säsongerna, sedan vi började jobba mer aktivt med värdegrunden, säger Per Håkansson.

Flicklag startas i höst

I dag har hockeysektionen 280 medlemmar och det är skridsko- och hockeyskolan som är grunden i verksamheten.

– Det är barnen  som är viktiga. Nu har vi börjat med en egen skridsko- och hockeyskola för tjejer och i höst startar vi klubbens första flicklag – 73 år efter att hockeysektionen grundades, säger Per Håkansson.