Alva Sundin, 16, redo för debut i senior-SM

Alva Sundin
Alva Sundin efter att bronsmedaljen säkrats i ungdoms-OS i Ungern i juli.
Efter brons i ungdoms-OS i somras och guld på USM nyligen väntar nästa stora utmaning för Alva Sundin till helgen. Då gör den blott 16-åriga stavhoppartalangen från Täby Kyrkby debut i senior-SM i Helsingborg.

– Det ska bli väldigt kul att vara med och se de duktiga hopparna. Jag ska se och lära och göra mitt bästa, säger Alva Sundin.

Carl-Johan Alm, Alvas tränare i Täby Friidrott sedan snart fyra år, tror dock att hon har chans att komma topp sex trots att hon ligger tia på den svenska årsbästalistan.

Bra i stora tävlingar

– Ja, i USM hoppade hon högre än flera av de äldre konkurrenterna i JSM. Dessutom har hon en förmåga att lyckas när det gäller. Hon är stabil och har alltid presterat sitt bästa på stora tävlingar, det är många stavhoppare som inte klarar det, säger han.

Alva Sundin

Alva Sundin.

Alva själv håller med om att topp sex är en rimlig målsättning. Och skulle det vara dåliga förutsättningar vädermässigt så störs hon mindre av det än de flesta konkurrenterna.

– Jag brukar bli taggad på stora tävlingar och har lätt för att gå vidare om jag river ett hopp, då läger jag det bara bakom mig.

Har tränat i fyra år

Alva började träna friidrott för fyra år sedan och fastnade ganska snabbt för stavhopp.

– Jag tränade truppgymnastik innan och det är lite liknande, det gäller att ha bra kroppskontroll.

Det hade Alva, och gjorde snabbt bra resultat. De har dessutom hela tiden förbättrats stadigt.

Alva Sundin

Alva Sundin.

– Det har gått jämnt uppåt hela tiden, och när hon väl har nått en nivå så är hon stabil på den, säger Carl-Johan Alm.

Färskt personbästa

Årets säsong har varit särskilt framgångsrik hittills. I ungdoms-OS i Ungern i juli tog Alva brons med 3,80 – samma höjd som ettan och tvåan stannade på men Alva hade fler rivningar. Samma höjd räckte till ett överlägset guld när USM avgjordes i Falun förra helgen.

Alva Sundin

Alva Sundin.

Och bara dagarna före det slog Alva till med nytt personligt rekord – 3,90 – på en tävling på Enskede IP, så formen är god inför debuten i ”stora” SM.

– Jag har tränat väldigt bra – styrka, gymnastik och teknik – under hela uppbyggnadsperioden. Det är nog förklaringen. Och att jag har en fantastiskt bra tränare som alltid ställer upp på mig, säger Alva.

Debut i Finnkampen nästa helg

Helgen efter SM, den 2–3 september, gör Alva debut även i Ungdomsfinnkampen på Stockholms Stadion.

Alva Sundin

Alva Sundin.

– Det ska bli superkul. Ungdoms-OS i Ungern var min första landskamp, första gången jag drog på mig landslagsdräkten. Nu får jag göra det igen.

Vill hoppa på heltid

Vid sidan av friidrotten börjar Alva nu gymnasiet och ska gå på Åva, en idrottsinriktning som möjliggör viss träning under skoltid. Målet på sikt är att kunna hoppa stav på heltid.

– Jag tar det lite som det kommer, men stavhopp är det roligaste jag vet. Helst skulle jag vilja hålla på med det hela tiden.