Sunneborn vill bli mästarnas mästare

Mattias Sunneborn på Stadion. Nu byter han tillfälligt ut friidrottsarenan för att satsa på att bli mästarnas mästare.
Mattias Sunneborn på Stadion. Nu byter han tillfälligt ut friidrottsarenan för att satsa på att bli mästarnas mästare.
Mattias Sunneborn gillar utmaningar. När han fick erbjudandet att delta i tv-succén ”Mästarnas mästare” blev det ett rungande ja.

– Det är en dröm jag haft i flera år, säger den 42-årige atleten.

Som vanligt har Mattias Sunneborn tagit sin svarta skoter från hemmet i Skärsätra till Stockholms stadion.

– Förlåt att jag är lite sen, säger han till en muskulös kille som värmer upp på löparbanan.

Mattias Sunneborn är, förutom friidrottare med längdhopp som specialitet, även personlig tränare. Han inleder passet med att låta sin adept hoppa på ett ben uppför en läktare. Själv står han i solen och softar, och kanske tankarna delvis är på annat håll.

I dag tog han flyget till Kroatien tillsammans med övriga deltagare i tv-programmet ”Mästarnas mästare”. Där ska kända idrottsprofiler tävla mot varandra tills en segrare koras.

– Jag har sett Mästarnas mästare alla säsonger, det är mitt favoritprogram. För mig är det en dröm att vara med, och en stor ära. De som är med är ju fantastiska idrottsmänniskor.

Vem har du imponerats mest av?

– Senast gjorde Jesper Blomqvist otroligt bra ifrån sig och visade verkligen vilja. Många av de äldre deltagarna är fortfarande i bra form, och Bernt Johansson imponerade.

Vistelsen i Kroatien blir kort om man slås ut i de första avsnitten. Den som går till final är borta desto längre. Säkert är att Sunneborn missar Finnkampen på Stockholms stadion dit han med största sannolikhet skulle ha blivit uttagen.

– Och jag missar mina träningsgrupper på Bosön, men min fru hoppar in och tar över.

De tolv deltagarna i Mästarnas mästare delas från början upp i två grupper. I Sunneborns gäng återfinns Kajsa Bergqvist (höjdhopp), Johanna Sjöberg (simning), Theresia Larsson (karate), Sven-Åke Lundbäck (längdskidor) och Tommy Söderström (ishockey).

Mattias Sunneborn känner givetvis Kajsa Bergqvist väl efter alla år på friidrottsarenan. Han tror att Kajsa blir en farlig motståndare.

– Ja, hon är en otrolig tävlingsmänniska. I den andra gruppen är nog Christian Olsson (tresteg) och Lars Frölander (simning) favoriter.

Sunneborn är fortfarande aktiv friidrottare och mycket vältränad. Men han är långt från säker att det räcker.

– Jag är snabb och explosiv. Jag är inte rädd för vatten, och bollsinnet är hyggligt. Men statiska grenar som att hänga från en bom eller stå i jägarställning mot en vägg är värre, det är inget jag har tränat på.

Mästarnas mästare är egentligen ett tävlingsprogram för före detta idrottsstjärnor. Det har riktats viss kritik mot Mattias Sunneborns deltagande eftersom han fortfarande tävlar på hög nationell nivå.

– Jag kan förstå de som tycker det är orättvist. Men jag slutade min elitkarriär redan 2002, och sedan dess har jag aldrig tävlat på EM, VM eller OS.

Fakta

Hoppfull veteran flyger till Kroatien

Namn: Mattias Sunneborn.

Ålder: 42 år.

Bor: Lägenhet i Skärsätra med hustrun Anna och döttrarna Beata, 16 år, och 14-åriga Klara.

Aktuell: Deltagare i SVT-succén ”Mästarnas mästare”. I dag är det avresa från Arlanda till tävlingsorten i norra Kroatien. Programmet visas våren 2014.

Känd som: Var längdhoppare i världsklass. Numera veteran som fortfarande tävlar på hög nationell seniornivå.