Super-Klara bakom Alviks nionde raka seger

Klara Lundquist och Alvik basket möter Sallén borta på lördag i den näst sista matchen i basketligan dam. På onsdag väntar Akropol, därefter startar slutspelet. "Jag vill gå så långt som möjligt, men vi kan inte tänka på semifinal innan vi kommit förbi kvartsfinal", säger Klara.
Klara Lundquist och Alvik basket möter Sallén borta på lördag i den näst sista matchen i basketligan dam. På onsdag väntar Akropol, därefter startar slutspelet. "Jag vill gå så långt som möjligt, men vi kan inte tänka på semifinal innan vi kommit förbi kvartsfinal", säger Klara.
Klara Lundquist tänker konstant på hur hon ska bli bäst i världen. Varenda detalj är viktig, extraträningarna, maten, scoutingen.

Inte ens efter en skitmatch släpper hon basketen. Då går hon till hallen och tränar ännu mer.

Luleå Energi Arena i lördags, det är oavgjort mellan Alvik och svenska mästarinnorna Luleå med noll sekunder kvar att spela.

På strafflinjen står ett grön- och gulklätt 16-årigt underbarn.

– Hela publiken buade. Det var väldigt skakigt, men ändå roligt att stå där och kunna avgöra matchen. Jag tänkte att jag i alla fall måste sätta en av två, säger Klara Lundquist och ler.

Hon satte båda och unga Alvik tvålade till tunga Luleå med amerikanskan Katie Bussey i spetsen, en basketfantom som snittat 15 poäng per match.

Alviks tränare Francisco ”Frasse” Pinto är imponerad av sitt lag, men inte särskilt förvånad.

– Vårt mål har ju varit att bli bättre än ifjol och nå semifinal. Det är flera i laget som har höjt sig rejält, inte bara Klara, säger han.

Vi träffas på en morgonträning i Stora Mossens idrottshall. Tjejerna kör koordinationsövningar.

Med ena handen studsar de en basketboll, med den andra kastar de en tennisboll mot väggen – i olika rytm.

– Det handlar om att väcka båda hjärnhalvorna, vässa bollkontrollen och kvickheten, förklarar Fransisco Pinto.

Alvik har inte en förlust sedan årsskiftet, nio raka segrar.

Det beror mycket på de amerikanska nyförvärven.

– De är ju bra liksom. De har gjort så att hela vårt lag steppat upp och lyft sig på alla positioner. Guarden (Syessence Davis) bidrar med en massa ledarskap som vi nog har saknat lite innan. Den stora, Rita (Shareta Brown), bidrar med väldigt mycket energi, massa returtagning och kämpaglöd, säger Klara Lundquist.

Själv tycker 16-åringen – som ifjol under debutåret i ligan utsågs till årets rookie – att hon minskat antalet misstag på planen.

– Jag har gjort färre turnovers. Jag spelar inte lika mycket guard längre, då känner jag mig lite tryggare för att jag inte behöver ta så mycket ansvar som spelfördelare och kan fokusera mer på försvaret, säger hon.

Hon spelar både shootingguard och gör kortare inhopp som pointguard.

– Det är bra eftersom jag kan sitta vid sidan och lära mig av Syessence. Det är ju pointguard jag vill spela i framtiden, säger Klara Lundquist.

Målsättningen ligger fast. En dag ska hon bli nummer ett i världen.

– Jag tänker hela tiden på hur jag ska bli bäst, typ varje dag, Hur man ska äta, extraträningar.

Om hon har match till helgen tänker hon på den hela veckan. Pluggar in motståndarnas spel, vilka spelare som tar avslut, vilka som är bra på returer.

Släpper basketen gör hon aldrig, inte ens efter en skitmatch.

– Om det har varit katastrof och jag missat en massa skott så går jag till hallen och sätter dem, säger Klara Lundquist.

Fakta

Läser naturvetenskap

Namn: Klara Lundquist.

Ålder: 16.

Familj: Mamma Sussie Walldoff, pappa Lars Lundquist och systrarna Anna och Frida.

Bor: Äppelviken.

Sysselsättning: Läser på basketprogrammet, inriktning naturnatur på Bromma gymnasium.

Aktuell: Supertalang i slutspelsklara Alvik Basket som spelar näst sista ligamatchen mot Sallén på lördag.

Klara i siffror: Snittade 18 poäng och ledde Sverige till en tredjeplats i U16-EM i somras. I ligan har det blivit 9 mål i snitt, vilket hon inte riktigt är nöjd med.