Supermammorna

Emilie Kiraly och Frida Rosenberg ute på en träningsunda i västra söderort.
Emilie Kiraly och Frida Rosenberg ute på en träningsunda i västra söderort.
En svensk klassiker – Vasa­loppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet inom ett år – är en utmaning i sig. Två småbarnsmammor från söderort har lagt ribban betydligt ­högre än så.

Frida Rosenberg, 38, stressar direkt efter jobbet till Bredängs camping. Kompisen Emilie Kiraly, 33, har hunnit med ett möte på banken innan hon med andan i halsen ansluter.

Strax därefter hoppar de upp i sadeln och rullar ut på Ålgryte­vägen och vidare bort mot Sätra.

– Cyklingen är det jag bävar mest för. I riktiga Vätternrundan ligger man i en klunga, det är lättare. Vi måste se till att hålla farten på egen hand, säger Emilie Kiraly.

Det ska Emilie och Frida lyckas med i 30 mil, på vägen söderut från Mora mot Stockholm. Då har de redan ett Vasalopp på rullskidor i benen, 9 mil från Sälen till Mora. Efter cyklingen fortsätter de med 30 kilometer löpning på Lidingöloppets bana.

Avslutningen är 3 kilometer simning, Vansbrosimningens distans, förmodligen i simhall.

– Vi ska göra det i augusti så vi skulle kunna simma ute, men när man har varit i gång så länge tappar man mycket energi och det är svårt att fylla på tillräckligt. Då är det lätt att bli nedkyld så det känns säkrare att simma i bassäng, säger Frida Rosenberg.

Hon har löpning som huvudsaklig idrottsbakgrund. Emilie Kiraly är gammal kanotist. Därefter har båda sysslat med multisport, så krävande och utdragna strapatser är ingen nyhet för dem.

– Vi har båda varit med på tävlingar som pågått i fyra fem dygn. Men multisport är svårt att hinna med nu när man har familj, säger Frida.

I det läget kläckte Emilie idén att de skulle göra ett eget projekt, som en morot för att fortsätta träna. Det blev superklassikern – att genomföra alla fyra momenten i en svensk klassiker efter varandra.

– Man måste inte göra det inom ett dygn, bara i följd. Vi hoppas klara det på 24 timmar, men egentligen kanske 30 timmar är mer realistiskt, säger Emilie.

Det finns ett par triathleter och några multisportare som har gjort superklassikern, samtliga män.

Frida och Emelie är övertygade om att de kommer att lyckas, även om det är svårare att hitta tid till träning i dag än innan de fick barn.

– Vi tränar mindre än förr, men mer effektivt och smartare. Förut kunde jag sticka ut och springa två timmar på måfå. Nu är allt mer genomtänkt, säger Emelie.

I början av augusti ska Emelie och Frida göra sin superklassiker – som första kvinnorna någonsin.

Fakta

Bara män har gjort superklassikern

En svensk klassiker består av: Vasaloppet (skidåkning 90 km) Vätternrundan (cykel 300 km) Vansbrosimningen (3 km)

Lidingöloppet (löpning 30 km)

Man får genomföra loppen i valfri ordning, men det ska ske inom ett år för att räknas som en svensk klassiker.

De första klassikerdiplomen delades ut 1972. Hittills har över 31 000 män och drygt 8 000 kvinnor genomfört en svensk klassiker.

En superklassiker är att genom­föra alla fyra momenten i en följd. Ett fåtal personer, hittills enbart män, har gjort det.