Superörnar lyfter mot basketligan

Eagles amerikan Joseph Taylor vinner en duell mot Akropols Lamin Sonko. Taylor gjorde flest poäng (26) och tog flest returer (14) när Eagles vann med 86–72 inför 769 betalande i ”Örnnästet” Brännkyrkahallen.
Eagles amerikan Joseph Taylor vinner en duell mot Akropols Lamin Sonko. Taylor gjorde flest poäng (26) och tog flest returer (14) när Eagles vann med 86–72 inför 769 betalande i ”Örnnästet” Brännkyrkahallen.
På fem år gick klubben från noll till topplag i basketettan, tack vare investeringar av en grupp basketälskare med rötter i Serbien.

Nästa år vill Eagles spela i ligan. Men det är bara ett steg på vägen.

– Målet är att komma ut i Europa. Det sa vi redan när vi startade klubben, säger Goran Popov, ordförande och en av grundarna av Stockholm Eagles.

Ett tag övervägde klubben att helt hoppa över den svenska ligan och i stället hoppa direkt in i någon högklassig Europaliga. Men nu har man ändå sökt till ligan i Sverige. De sista papperen, senaste årsredovisningen bland annat, lämnades in till förbundet i förra veckan.

– Man ska bevisa att man kan klara sig ekonomiskt där uppe. Det kommer vi att göra, säger Goran Popov.

Tack vare att hängivna sponsorer står för stjärnspelarnas lönekostnader kan klubben ha en förhållandevis liten budget.

– Vi fungerar annorlunda än andra klubbar, mer europeiskt.

I Sverige, där idrotten i allmänhet är uppbyggd kring den ideella föreningen, sticker Eagles ut. Goran Popov pratar om ”affärs­modell” och ”entreprenörskap” och det är privata finansiärer som har gjort raketfärden genom seriesystemet möjlig.

– Skitsnack har det varit från första början. Jag har fått höra att vi är judisk maffia, sedan serbisk maffia. Jag har fått höra att vi har för mycket svarta pengar, sedan att vi har för mycket vita pengar, säger Goran Popov.

Sanningen är, förklarar han, att klubben stöttas av ett gäng svenskserber som älskar basket.

– Vi spelar inte golf. Vi åker inte till Thailand. Vi gör det här. Basket är vår nationalsport.

Även en stor del av den månghövdade publiken i Brännkyrkahallen har sina rötter på Balkan. Och när Eagles tar emot topplaget Akropol hemma i ”Örnnästet” spelas inte hiphop utan Balkaninspirerad musik medan spelarna värmer upp.

– Så är det inte alltid, men nu var det derby mot ett grekiskt lag. Men hiphop spelar vi aldrig, säger Goran Popov.

Han betonar att inte bara serber utan även kroater, bosnier och svenskar kommer till hemmamatcherna i Brännkyrkahallen. Den serbiska identiteten tonades också ner för ett år sedan då klubben bytte namn från White Eagles till Stockholm Eagles. I klubbmärket finns dock de två vita örnarna kvar, hämtade från vapnet i Serbiens flagga.

– Men på läktarna här ser du minst lika många svenska flaggor som serbiska, säger Goran Popov.

Akropol stretar emot länge, men till slut vinner Eagles. Som vanligt. Laget har slagit rekord i år och har nu 21 segrar på 21 matcher i basketettan.

– I början av säsongen vann vi matcherna med 50–60 poäng. Det var förstås inte roligt för motståndarna eller publiken. Samtidigt är det bra att visa förbundet att vi är för bra för den här serien.

Om Eagles får spela i ligan nästa säsong kommer laget att förstärkas ytterligare, troligen med toppspelare från den serbiska samarbetsklubben KK Hemofarm som spelar i högsta ligan i Serbien.

– Vi skulle behöva en center, en bjässe på 215 centimeter. Och en riktig playmaker. Får vi komma med i ligan så satsar vi på att vinna den. Det låter kanske tufft, men skulle jag säga något annat så skulle jag ljuga.

I slutet av april väntas Stockholm Eagles få besked om laget får plats i basketligan eller inte.

Fakta

Hårda krav i ligan

Ekonomi: Inga skulder, ekonomi i balans, fungerande bokföring.

Organisation: Bemannat kansli, trupp med minst tio spelare.

Sportsligt: Sämst andra plats i norra/södra basketettan.

Arrangemang: Tryckt matchprogram, neutral matchspeaker.

Hemmaarena: Minst 900 sittplatser.

Källa: Svenska basketförbundet