ANNONS

Supersnabba banor i Skandinaviens modernaste friidrottshall

Friidrottshall Sollentunavallen
Löparbanorna är byggda på en stålkonstruktion, inte gjutna, och därmed extra jämna och mjuka.
Friidrottshall Sollentunavallen
Thomas Waldetoft inspekterar kastburen.
Friidrottshall Sollentunavallen
Hallen är byggd i berget i Sollentunavallens norra ände och syns knappt snett uppifrån.
Friidrottshall Sollentunavallen
Kulstötarna och de andra kastarna får vänta ett par veckor längre än löparna innan de kan börja träna i hallen.
Thomas Waldetoft Friidrottshall Sollentunavallen
Thomas Waldetoft, klubbchef i Tureberg som har cirka 1 200 medlemmar varav 700 aktiva, ser fram emot att få flytta in i friidrottshallen.
Det har pratats om en friidrottshall i Sollentuna sedan slutet av 1980-talet. Nu står den där, i Sollentunavallens norra ände. Om några veckor kan friidrottarna flytta in. Lokaltidningen Mitt i har fått en smygtitt i friidrottshallen som är modernast i Norden.
ANNONS

– Ja, nu är den här. Det är en fantastisk möjlighet för oss och våra medlemmar, säger Thomas Waldetoft, klubbchef i Turebergs friidrottsklubb.

Han visar vägen in i hallen, via huvudentrén där byggjobbarna ännu arbetar för fulla muggar. Den 17 oktober ska det bli slutbesiktning och kommunen ska få nycklarna av Fastec som byggt hallen.

– I början av november kan vi flytta in. Kastarna får vänta ett par veckor till, men löparna kommer att kunna börja träna här redan om några veckor, säger Thomas Waldetoft.

Han var med i slutet av 1980-talet då det först började pratas om en friidrottshall i Sollentuna. Byggkraschen i början av 1990-talet gjorde att planerna gick om intet.

– Sedan dess har vi kämpat för det här, säger han.

Hallen blir den tredje riktiga friidrottshallen i länet, efter den på Bosön och den i Sätra, och en mängd klubbar utöver Tureberg kommer att söka sig till den.

– Ja, det är en regional hall. Andra kommuner kommer att hyra hallen av Sollentuna och fördela tider till sina klubbar, säger Thomas Waldetoft.

När vi besöker hallen är representanter från ett tiotal kommuner på plats och får en visning i hallen och ytterligare ett par har anmält sitt intresse.

Men det är Tureberg som är hemmaklubb, med kansli ovanför omklädningsrummen i hallens södra del. Thomas Andersson visar sitt eget blivande kontorsrum med utsikt både mot Sollentunavallen och Edsviken.

ANNONS

– Ja, här kommer man väl inte få mycket gjort med den här utsikten, säger han och skrattar.

Utöver fantastiska träningsmöjligheter ger hallen möjlighet att ordna friidrottstävlingar på Sollentunavallen även under vinterhalvåret.

– Vi kommer att kunna ordna allt från ungdomstävlingar till SM, säger Thomas Waldetoft.

Och det lär kunna gå undan. Löparbanorna är byggda med toppmodern teknik där de vilar på en stålkonstruktion i stället för att gjutas på golvet.

– Det gör dem jämna och mjuka. De sviktar så att de är extra skonsamma för dem som tränar, och samtidigt snabba för tävlingar.

Rundbanan är 200 meter lång, internationellt mått, och har fyra banor i bredd. Därutöver finns en rak 100-metersbana med tre i bredd och en 60-metersbana med åtta banor inuti rundeln.

– Banorna testades under SM för några veckor sedan då det här  fungerade som en uppvärmningshall. De som sprang var väldigt nöjda. ”Fan, jag vill in nu”, sa de, berättar Thomas Waldetoft.

Fakta

Insprängd i berget

Hallen började byggas i september 2013. Den ligger ”insprängd” i berget i Sollentunavallens norra ände och syns knappt på håll.

Där finns 200-meters rundbana, 100-metersbana och 60-metersbana, två längdhoppsgropar, stavhoppsbana med extra takhöjd i ena änden, kastbur för träning med slägga, diskus och spjut, samt kulring för kulstötning och viktkastning.

Övriga utrymmen är kansli/kontor, omklädningsrum, styrketräningsrum (med utsikt över Edsviken) och kafeteria.

Läktaren med plats för 300 åskådare är hopfällbar. Totalt är hallen dimensionerad för 1 000 personer.

Sollentuna äger hallen och hyr ut tider till Tureberg och till andra kommuner. De kommuner som redan har anmält sitt intresse är: Österåker, Danderyd, Täby, Vallentuna, Upplands-Bro, Järfälla, Upplands-Väsby, Sundbyberg, Stockholm, Sigtuna och Ekerö.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.