Från supporterbuss till A-laget på ett halvår

Frej Täby, Lukas Sunesson
Lukas Sunesson tränar i solen på Vikingavallen, tio dagar före seriepremiären på arenan.
Frej Täby, Lukas Sunesson
Målet på sikt är att komma ut i Europa, men Lukas har en "reservplan" – college i USA.
Frej Täby. Lukas Sunesson
Steget upp i A-laget var stort. "Men jag visste att det var det som krävdes", säger Lukas.
En mittback skolad i engelska mästarlaget Leicester City och en mittfältare med landslagsmeriter från Guatemala är två tunga nytillskott i årets Frej Täby.
Men där finns också en lokal talang, 18-årige Lukas Sunesson, som redan i fjol stod för fem mål på sex starter i Superettan.

– Lukas har gått från att vara en chansning till att jag nu vet att det blir bra när han är med. Han är redan i dag en bra superettanspelare. Nästa steg för honom är att bli en väldigt bra superettanspelare.

Det säger IK Frej Täbys manager Bartosz Grzelak som gör sin sjätte säsong som huvudansvarig för A-laget.

Lukas själv håller med.

Började i Erikslunds KF

– Ja, jag vill förtjäna min plats i startelvan och etablera mig. Och göra många mål. Mål är viktigt om man ska överleva som forward.

Lukas började spela fotboll i kvartersklubben Erikslunds KF, men bytte till Frej Täby som 11-åring. Sedan gick utvecklingen snabbt. Redan som 15-åring fick han börja träna med A-laget och sommaren 2015 lyftes Lukas, 16 år gammal, upp från U17 till A-truppen.

För snabb för sitt eget bästa

– Det var ett väldigt stort steg. Jag kom ju direkt från U17, och inte ens högsta nivån där, till ett seniorlag i näst högsta serien. Bara ett halvår tidigare hade jag åkt med supportrarna och stått på läktaren i Växjö när A-laget slog Öster och gick upp i Superettan.

Lukas har en spetsegenskap i sin fysik och framför allt sin snabbhet. Paradoxalt nog låg det honom i fatet under ungdomsåren, menar Bartosz Grzelak.

– Ja, på så sätt att han utnyttjades på fel sätt och därmed blev lite fel skolad. Det var ofta ”långa bollar på Lukas och så löser det sig”. Han fick inte utveckla sin teknik och sitt kombinationsspel, säger han.

”En verklig talang”

På seniornivå, där backarna ofta är lika snabba som Lukas eller så taktiskt skickliga att de stänger eventuella löpvägar, har Lukas tvingats utveckla de saker han inte behövde behärska i ungdomslaget. Och det har han gjort.

– Lukas är enkel att instruera och utveckla. Och det är det som definierar en verklig talang, säger Bartosz Grzelak.

Yngst i hela serien 2015

Hösten 2015 gjorde Lukas debut med ett inhopp och blev Superettans yngste spelare det året. I fjol fick han betydligt större förtroende – sex matcher från start och 19 inhopp. På dessa minuter gjorde han fem mål och kom på delad andraplats i interna skytteligan bakom vårens succéman Oke Akpoveta.

Även för Frej Täby som lag var 2016 ett steg framåt. Året innan slutade man på 14:e plats och tvingades kvala sig kvar. I fjol slutade Frej Täby på 10:e plats och säkrade nytt kontrakt med flera omgångar kvar. I år är målet att klättra ytterligare.

Truppen är föryngrad

– Får vi en bra start kan vi lägga oss bland de sex topplagen. Det finns ingen anledning att trycka ner oss själva. Vi kan slå alla lag. Utmaningen är att prestera på samma sätt vecka ut och vecka in. Vi har en dröm om att spela i Allsvenskan så småningom och tanken i år är att ta oss uppåt till nästa segment, säger Bartosz Grzelak.

Truppens snittålder har föryngrats med två år. Ett medvetet steg, förklarar Grzelak.

Gefle IF i premiären

– Det är en liten generationsväxling där vi bygger en stomme. Men det är inte ett problem. Vi har fått behålla de flesta bärande spelare i startelvan, och kryddat med några starka nyförvärv, säger han.

Snart får vi se hur långt det räcker. Frej Täby inleder Superettan mot Gefle IF, som åkte ur Allsvenskan i fjol, hemma på Vikingavallen den 2 april klockan 17.

Fakta

Bor vid Vikingavallen

Namn: Lukas Sunesson.

Ålder: 18 år.

Bor: Täby kyrkby, två minuter med cykel från Vikingavallen.

Familj: Mamma, pappa, storasyster, lillebror.

Studerar: Tredje gymnasieåret på Täby Enskilda. ”Jag har väl 75 procents frånvaro, men jag fixar det, det funkar bra att plugga hemma själv.”

Tröjnummer: 19.

Favoritspelare: ”Mitt favoritlag är Liverpool så jag måste nästan säga Steven Gerrard. Och så blir jag imponerad av att se Luis Suárez.”

Aktuell: Forward i Frej Täby som spelar premiär i Superettan den 2 april klockan 17 då man tar emot ex-allsvenska Gefle IF hemma på Vikingavallen.

Fakta

Sju nyförvärv i A-laget

Danilo Kuzmanovic, back, 25 år, från Täby FK.

Nsima Peter, forward, 28 år, från Varbergs BoIS.

Franco Karroum, forward, 19 år, från FC Djursholm.

Noi Olafsson, back, 22 år, från BKV Norrtälje

Martin Falkeborn, back, 24 år, från Lilleström (Norge).

Alie Sesay, back, 22 år, från Barnet FC (England).

Rodrigo Saravia, mittfältare, 24 år, lån från Columbus Crew (USA).