Min lokala hjälte

Supportern Segui ny AIK-ordförande

Johan Segui ser sig fortfarande som en supporter. ”Det är aldrig negativt att vara supporter till det man jobbar med. Sedan är det förstås en kompetens som måste följa med. ”
Johan Segui ser sig fortfarande som en supporter. ”Det är aldrig negativt att vara supporter till det man jobbar med. Sedan är det förstås en kompetens som måste följa med. ”
Det har gått 13 år sedan Johan Segui lämnade Hells Angels.

Men intresset för motorcyklar har AIK FF:s nye ordförande kvar.

– Att köra motorcykel är bästa sättet att rensa tankarna, säger han.

I onsdags kväll valdes Johan Segui som väntat till ny ordförande i AIK FF. Sedan valberedningen föreslog hans namn har det varit ett intensivt intresse kring hans person.

– Vi har haft årsmöte i pressen de senaste tre veckorna, säger Johan Segui och skrattar.

Fokus har framför allt legat på hans förflutna inom Hells Angels. År 1999 lämnade han den kriminellt belastade mc-klubben.

– Jag har alltid varit öppen och ärlig med min bakgrund. Folk undrar om jag avstånd från det, men jag kan inte ta avstånd ifrån mig själv och min egen historia. I dag är det så mycket lättare att säga vad man tar avstånd ifrån än vad man faktiskt står för.

Har du förståelse för att din bakgrund kan uppfattas som problematisk?

– Alla har rätt att tycka och tänka som de vill. Det är medlemmarna som väljer om de har förtroende för mig. De som har en negativ uppfattning brukar oftast ändra sig när de fått träffa och prata med mig.

Intresset för motorcyklar, det som enligt Johan Segui var orsaken till att han gick med i Hells Angels, har han kvar. Då och då åker han ut med sin Harley Davidson (”något annat märke finns inte”).

– Att köra motorcykel är bästa sättet att rensa tankarna. Då går det inte att svara på mejl eller prata i telefon.

Som uppvuxen i Bajenland, i närheten av Medborgarplatsen på Södermalm, var det långtifrån självklart att Johan Segui skulle bli gnagare.

– På den tiden var det ett riktigt Hammarbyfäste, inte alls så urholkat som det är i dag. Jag hade en granne som var tok-AIK:are. Han gick alltid runt med sin AIK-knapp.

Johan Segui fick upp ögonen för klubben, följde med sin granne på match och blev fast. Mellan 1990 och 1992 var han ordförande i Black Army och i dag förespråkar han dialog med alla supportergrupperingar.

– Öppen dialog är den enda framkomliga vägen, även när det handlar om saker som klubben inte står bakom. Det är samma sak här, det är så lätt att ta avstånd. Det har AIK gjort flera gånger tidigare men det har inte gett något resultat.

Johan Segui blir ordförande i en tid då stora förändringar väntar AIK. Den här säsongen spelar man sin sista säsong på Råsunda. Därefter väntar en flytt till den nya nationalarenan.

– Den nya arenan är ett nödvändigt ont. Det är 75 år som ska knytas ihop nu och det är viktigt att det blir ett värdigt avslut. Sedan måste vi sätta vår egen prägel på den nya arenan från dag ett. All respekt gentemot landslaget, men AIK kommer att spela väldigt många fler matcher där, säger han.

Nuförtiden ser Johan Segui de flesta matcher från långsidan, men det händer att han återvänder till norra stå.

– Mina yngsta barn är elva år och i år har jag lovat att de ska få följa med dit.

Fakta

Jobbat på dagis

Namn: Johan Segui.

Ålder: 45 år.

Bor: Södermalm.

Familj: Fru och fyra barn.

Jobbar som: Ansvarig för AIK:s merchandise. Har tidigare jobbat på dagis, som kock, lastbilschaufför och i skoaffär.

Aktuell: Vald till ny ordförande i AIK FF.

Bästa AIK-minne:Omöjligt att rangordna hockeygulden -82 och -84 och fotbollsgulden -92, -98 och 2009.”

Upprörs av på plan:När spelare fejkar, maskar eller överdriver. Det gäller också i egna laget.”