Inför allsvenska premiären: De vinner läktarkampen

Supportrar från Hammarby, AIK och Djurgården blickar framåt mot den fotbollsallsvenska säsongen 2019
John Holmström, Christoffer Svanemar och Fabian Ahlstrand om allsvenska säsongen 2019.
Det allra säkraste vårtecknet står för dörren. Det handlar såklart om säsongspremiären av allsvenskan i fotboll. Mitt i har tagit pulsen på supportrarna hos de tre 08-klubbarna – AIK, Djurgården och Hammarby.

Christoffer Svanemar – AIK

Allsvenskans premiär

Den trogna AIK:aren och fotbollsjournalisten Christofer Svanemar. Foto: Åsa Sommarström.

Hur går det för ditt lag i år?

– Nu svär man väl i kyrkan, men det viktigaste denna säsong är att nå gruppspel i Champions League eller Europa League. Klubben behöver kapital som inte bara handlar om spelarförsäljningar. Förhoppningsvis klarar man av att vara en guldkandidat också.

Hur ser du på konkurrenterna Djurgården och Hammarby i år?

– Det är en kapprustning som är intressant att följa. Med tanke på förra säsongens tabellplaceringar så är det ganska rimligt att både Hammarby och Djurgården värvar mer spektakulära namn och gör större förändringar för att nå toppen. Vi kommer fortsatt att vara bäst i Stockholm, de andra två lagen ska nog vara väldigt nöjda om de når en topp 5-placering.

Vilka vinner läktarmatchen och vad har vi att vänta från hemmafansen?

– Det gör AIK, som vanligt. Det handlar i min bok väldigt lite om att vara flest, utan om att vara bäst. Hammarby må vara många, men man lider en del av att många är rätt historielösa och det kan jag tycka drabbar stämningen en del.

Fabian Ahlstrand – Djurgården

Djurgårdssupportern Fabian Ahlstrand ser fram emot säsongen. Foto: Åsa Sommarström.

Hur går det för ditt lag i år?

– Svårt att säga en tabellplacering, men jag hoppas vi får se ett Djurgården som gör framsteg jämfört med i fjol. Där hoppas jag verkligen att Astrit Ajdarevic kan fylla den funktionen, samt att Buya Turay direkt levererar mål. Jag tror väldigt mycket på det nya tränarparet och spelarna verkar älska att spela för föreningen.

Hur ser du på konkurrenterna AIK och Hammarby i år?

– AIK tror jag kommer vara väldigt farliga trots att de gick knackigt i cupen. Men med Norling som tränare kommer de att vara med i toppen. Jag tycker inte att Hammarby har lyckat ersätta de profilstarka spelarna som de har tappat, som Paulsen och Hamad. De ska inte ha för höga förväntningar och de kommer att få det jobbigt. Många lag har läst deras spel.

Vilka vinner läktarmatchen och vad har vi att vänta från hemmafansen?

– Förra säsongen i allsvenskan var ett misslyckande, dels på planen, men kanske framförallt på läktaren. Under hösten var stämningen inte okej någonstans, och vi behöver få tillbaka glädjen med att gå på Djurgården igen. Folk måste tycka det är roligt att gå, då blir det ofta bra stämning.

John Holmström – Hammarby

Allsvenskan drar igång och John Holmström supporter i Hammarby längtar till första matchen

Hammarbysupportern John Holmström ser fram emot premiären i allsvenskan. Foto: Åsa Sommarström.

Hur går det för ditt lag i år?

– Det ska gå bättre än förra året, det finns inget annat mål att sätta. Men vad vi har sett nu på försäsongen är att Paulsen, Hamad, Junior och även Neto saknas och Hammarby är inte ett självspelande piano. Men jag har fullt förtroende för att det kommer att bli bra.

Hur ser du på konkurrenterna Djurgården och AIK?

Tyvärr verkar tränarna ”Tolle” och Kim vara bra för Djurgården. Det ser klart bättre ut nu om man jämför med i höstas framförallt framåt. För AIKs del är det väldigt svårt att ta två SM-guld på raken och jag tror inte att de kommer klara heller. Man kan bara hoppas att det blir som det brukar att det vara att det börjar knackigt och det blir gnälligt på läktaren.

Vilka vinner läktarmatchen, vad har vi att vänta från hemmafansen?

– Känslan är att det står mellan oss och AIK. Djurgården har inte med den sammanlagda grejen att göra längre. Vi har genomgående riktigt snygga tifon. Kolla bara avtackningen av Kennedy. Jag hoppas att Bajen fortsätter leverera som vi gjort, det är världsklass på våra läktare nuförtiden.

Fakta

Så här spelar Stockholmslagen i premiärerna:

Hammarbys premiärmatcher:

Måndagen den 1 april klockan 19:00, Elfsborg – Hammarby

Söndagen den 7 april klockan 17:30, Hammarby – Kalmar

AIK:s premiärmatcher:

Söndagen den 31 mars klockan 15:00, AIK – Östersund

Måndagen den 8 april klockan 19:00, Norrköping – AIK

Djurgårdens premiärmatcher:

Måndagen den 1 april klockan 19:00, Djurgården – Sundsvall

Måndagen den 8 april klockan 19:00, Örebro – Djurgården