Fansens uppmaning inför våren: ”Gå på damfotboll”

08-supportrarna ser fram emot damallsvenskan och elitettan i fotboll.
AIK, BP och Hammarby i elitettan. Djurgården i högsta serien, damallsvenskan.
Fyra 08-klubbar i de två högsta serierna. Då tror supportrarna på ett riktigt lyft för fotbollen i Stockholm på damsidan.
– Det är viktigt att stötta damfotbollen, säger Hammarbysupportern Lasse Rönnqvist.

Erik Wibaeus, Djurgårdssupporter

DIF supporter Erik Wibaeus Djurgården

Dif-supportern Erik Wibaeus. Foto: Stefan Källstigen.

Hur laddar du inför premiärdagen?

– Det enda som är obligatoriskt är att äta middag hos Berit på Östra station. Det kommer man inte undan som Djurgårdssupporter.

Hur går det för Djurgården i år tror du?

– I år kommer det gå hur bra som helst och tränaren Joel Michel Riddez är nog väldigt revanschsugen. Det har sett otroligt bra ut på matcherna jag sett under försäsongen och det kan nog bli en riktig kanonsäsong!

Vad tror du om publiksäsongen och vad gör ni för att locka fler?

– Det gäller nog att vilja vara en del av gemenskapen. Jag tror många lockas till vår hemmaplan. Dessutom är fotbollsspelet i världsklass. Jag vill verkligen uppmana alla Djurgårdare att gå på damfotbollen. Det är ett jäkla kanonlag med många riktiga ur-djurgårdare som är riktigt engagerade för laget.

Lasse Rönnqvist, Hammarbysupporter

Hammarby supporter, Lasse Rönnqvist.

Hammarbysupportern Lasse Rönnqvist. Foto: Pekka Pääkkö.

Hur laddar du inför premiärdagen?

– När vi var i högsta serien i fjol så brukade vi gå en marsch tillsammans alla supportrar. I år har jag inte hört något om en marsch än så länge, men det vore kul om det blev av. Annars så ses vi på någon krog i närheten och tar någon öl.

Hur går det för ditt lag i år?

– Det är ett väldigt ungt och ambitiöst lag – så chanserna är stora att vi tar oss upp. Jag skulle tippa på att vi kommer etta eller tvåa i serien.

Vad tror du om publiksäsongen och vad gör ni för att locka fler?

– Eftersom vi inte spelar i högsta ligan längre så påverkas publiksiffrorna av det. Jag skulle gissa att det blir 1 000-1 200 i publiksnitt. Vi kommer att sälja säsongskort och dela evenemang på sociala medier för att locka. Det här känns som en nystart för Hammarby damer. Det är viktigt att stötta damfotbollen, nästan viktigare än vad det är att stötta herrfotbollen.

Klara Kjellberg, AIK-supporter

Klara Kjellberg, AIK-supporter. Foto: Anders Göransson.

Hur laddar du upp inför premiären?

– Vi börjar ju borta mot Sundsvall, men inför hemmapremiären den 22 april blir det som brukligt brunch hemma hos mig före matchen. Då kommer ett gäng gnagare, vi tar ett par öl, käkar gott och så går vi iväg på matchen sedan.

Hur går det för AIK i år?

– Det har sett ganska bra ut, vi har ju spöat Bajen och Djurgården. Då fick jag hybris, så nu vågar jag inte säga att vi går upp. Men vi har jäkligt bra spelare och jag hoppas på topp tre!

Vad tror du om publiksäsongen? Vad kan ni göra för att locka fler?

– Vi har märkt att det lockar fler om vi i Black Ladies även syns på herrmatcherna – när vi har tagit med våra banderoller dit. Och så att vi pratar om damlagets verksamhet även när vi är ute på herrarnas bortaresor. Det får folk nyfikna.

Björn Karlsson, BP-supporter

BP supporter, Björn Karlsson

BP-supportern Björn Karlsson. Foto: Pekka Pääkkö.

Hur laddar du inför premiärdagen?

– I första matchen möter vi Hammarby borta – då är jag på plats på Hammarby IP. Jag brukar se alla bortamatcher som spelas i Stockholmsområdet, och så hemmamatcherna på Grimsta förstås. Jag gillar att se matcherna live.

Hur går det för BP i år?

– Målsättningen måste vara att etablera sig i elitettan, vi är ju nykomlingar. Jag hoppas vi kan hålla oss i mittenskiktet av tabellen.

Vad tror du om publiksäsongen och vad gör ni för att locka fler?

– Jag hoppas att det blir mer folk nu när vi är uppe i elitettan. Vi vann serien förra året och spelade väldigt bra. Dessutom har det kommit flera spännande nyförvärv. Jag tror det blir roligt att se tjejerna i år och hoppas att fler kommer till Grimsta och stöttar dem.