Suverän säsong av Eira Jansson från Vaxholm

Eira jansson wakeboard
EIra Jansson flyger fram under VM i Filippinerna.
17-åriga wakeboardtalangen Eira Jansson från Vaxholm tog hem tre SM-guld under sommaren och följde upp med brons, med mersmak, i JVM som nyligen avgjordes i Filippinerna.

– Hon har bara ett år kvar som junior, sedan blir konkurrensen tuffare i den öppna klassen. Men Eira är inte långt ifrån att kunna placera sig även där. I åket före finalen i JVM hade hon en score på 100 procent, det är väldigt ovanligt och det hade lätt räckt till en finalplats i öppna klassen, säger Bertil Jansson, Eiras pappa och tränare i slalom och vattenskidor i Vaxholms Vattenskidklubb.

Eira Jansson wakeboard

Eira Jansson fick 100 procent i score i ett åk före finalen, men fick till slut nöja sig med brons i JVM. Foto: Bertil Jansson

Eira Jansson kan se tillbaka på en sommar fylld av framgångar. Först tog hon guld i JSM efter båt i Borås i juli. I slutet av augusti kammade hon hem SM-guld i Fagersta, nu i öppen klass, i kabel. Och samma helg vann hon även SM-guld, också det i öppen klass, i wakeskate.

Ledde inför finalen i JVM

För ett par veckor sedan avgjordes VM i Filippinerna, med totalt över 200 deltagare, och formen höll i sig. Eira gjorde alltså ett 100-procentigt åk och ledde inför finalen, men där kom ett par missar och hon fick nöja sig med JVM-brons.

Eira Jansson wakeboard

Eira Jansson i JVM i Filippinerna. Foto: Bertil Jansson

– Det var hon inte helt nöjd med. Nu återstår vinterträning och fokusering fram till april då försäsongsträningen börjar med en månad i USA, säger Bertil Jansson.

Pluggar i Fagersta

Vinterträningen sker i Fagersta där Eria går på riksidrottsgymnasium vilket förlänger en annars kort svensk säsong med et par månader.

Eira Jansson wakeboard

Prispallen efter JSM i Borås. Eira Jansson med guldmedalj, klubbkompisen Clara Dandenell (silver) till vänster, och Melani Staaf till höger (brons). Foto: Bertil Jansson

Eiras klubbkompis i Vaxholms VSK, 16-åriga Clara Dandenell, har också gjort stora framsteg under säsongen. Hon tog silver på JSM i efter båt i Borås och brons i SM i kabel i Fagersta.

Clara Dandenell wakeboard

Clara Dandenell tog silver i JSM efter båt och brons i öppna SM-klassen i kabel. Foto: Bertil Jansson

– Både Clara och Eira kan bli fantastiskt bra. Det händer mycket i deras utveckling varje år, säger Bertil Jansson.