ANNONS

Svårt få tjejer att idrotta i Botkyrka

Norsborgs FF:s flicklag har ständig brist på spelare. Sarah Al-bandarji, Diana Ayad, Melek Pekel, Bjondina Hoti och Julia Aydih spelar på grusplan.
Norsborgs FF:s flicklag har ständig brist på spelare. Sarah Al-bandarji, Diana Ayad, Melek Pekel, Bjondina Hoti och Julia Aydih spelar på grusplan.
Få tjejer idrottar i norra Botkyrka. Norsborgs FF försöker vända trenden, men jobbar i motvind. Trots ett fem år gammalt löfte om konstgräs spelar tjejerna alltjämt på en dåligt belyst grusplan.
ANNONS

Yusuf Pekel är lagledare för Norsborg FF:s flickor 98, där dottern Melek Pekel spelar. Han är ständigt på jakt efter nya spelare, men i norra Botkyrka är det som att leta efter en nål i en höstack.

Just nu är det 13 flickor i laget. I seriespelet tvingas de ofta låna in yngre spelare för att få i hop ett lag.

– Det måste finnas fler tjejer som är intresserade av fotboll i Hallunda och Norsborg. Det kan inte bara vara de tjejer som jag har, säger Yusuf Pekel.

Han ser flera möjliga orsaker till att tjejer är underrepresenterade i idrotten i Alby, Fittja och Norsborg/Hallunda.

– Familjer i området engagerar sig inte så mycket när det gäller idrott och tjejer. Jag tror att de satsar mer på pojkar.

Därför är det viktigt att ge tjejer lika bra förutsättningar som killar för sitt idrottande. Så är det inte i dag, menar Yusuf Pekel.

Trots ett fem år gammalt löfte om konstgräs på Kärsby bollplan harvar tjejerna i Norsborgs FF alltjämt omkring på en grusplan, utan omgärdande staket. Belysningen är usel, hälften av lamporna trasiga.

Norsborgs lagledare är övertygad om att många tjejer drar sig för att börja spela fotboll på grund av planen. Inte bara underlaget avskräcker utan även exponeringen.

Ett stort problem är män på fyrhjulingar som bränner in på gruset och stör träningarna.

ANNONS

– Det är lite otäckt eftersom man inte vet vad det är för typer. Det gäller att ha en schysst plan, där tjejerna kan vara trygga, säger Yusuf Pekel.

Hans dotter Melek Pekel drömmer om konstgräs.

– De flesta lag vi möter spelar på gräs. Motståndarna blir lite chockade, och man skäms, säger hon.

Fler tjejer skulle börja om Kärsby bollplan rustades upp, tror hon.

– Som det är nu gör det ont när man ramlar, och man får lätt sår.

Idrottsförvaltningen föreslår en rad åtgärder för att öka andelen flickor inom idrotten. Ett förslag är att införa nolltaxa för 5,1 miljoner årligen. Förhoppningen är att det skulle bli nya föreningar och fler idrottande tjejer om det är kostnadsfritt att utnyttja kommunens lokaler.

Vad har hänt med löftet till Norsborgs FF?

– Det blev ekonomisk kris och sparbeting. Sedan har det fallit bort. Nu har vi äskat pengar för att lägga konstgräs på Kärsby, säger anläggningschefen Roger Vintemar.

Redan till säsongsstart lovar han nytt grus och ett staket till bollplanen.

– Jag har dåligt samvete för att vi inte skött detta bättre. Botkyrka är den konstgrästätaste kommunen i Stockholmsregionen. Det som är olyckligt är att det inte kommit flickfotbollen tillgodo, säger han.

Fakta

Tjejer från Alby idrottar minst

En enkät 2010 bland samtliga niondeklassare i Botkyrka visar att flickor i norra Botkyrka är mindre aktiva i idrottsföreningar än flickor i södra Botkyrka.

Hälften av flickorna i de norra kommundelarna svarade att de aldrig idrottade.

Minst aktiva var flickor i Alby och Norsborg/Hallunda, där sju av tio var helt inaktiva.

Mest aktiva var 15-åringarna i Tullinge, där var tredje var medlem i en idrottsförening.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.