Min lokala hjälte

Nicholas armlås gav vinst i UFC-debuten

Klivet från lägre MMA-organisationer till UFC är som att gå från fotbollsallsvenskan till Champions Leauge-finalen, menar Nicholas Musoke från Norsborg.
Klivet från lägre MMA-organisationer till UFC är som att gå från fotbollsallsvenskan till Champions Leauge-finalen, menar Nicholas Musoke från Norsborg.
Nicholas Musoke behöver inte längre fundera över en statsvetarkarriär. Han skrällde i UFC-debuten, tjänade 300 000 kronor på ett ”lås” och är Sveriges just nu hetaste kampsportsstjärna efter ”The Mauler”.

Han var relativt okänd fram till förra lördagen då han med kort varsel fick hoppa in som reserv för reserven i huvudmatchen på UFC Fight Night 30 i Manchester, England.

Efter skrällsegern mot den före detta proffsboxaren Alessio Sakara från Italien vet nästan hela MMA-världen vem Nicholas Musoke är.

Men karriären i Ultimate Fighting Championship, som är världens överlägset största organisation inom Mixed Martial Arts, MMA, var nära att ta slut lika snabbt som den började för 27-åringen från Norsborg.

Nicholas studsade in på Phones 4u Arena till tonerna av Botkyrkabandet Latin Kings. Och var inte långt ifrån att golvas mindre än en halv minut in i matchen.

– Jag åkte på en rejäl smäll. Det ingick inte i planen. Jag tänkte: ”Oj, vad var det? Slag? Spark? Kom det från höger eller vänster? säger Nicholas när Lokaltidningen Mitt i träffar honom hemma på All Star Training Center i Vasastan veckan efter skrällsegern.

Han stillade sig själv och fokuserade på vad han skulle göra för att hitta tillbaka in i matchen.

– Jag visste ju att han skulle öppna hårt, han gör alltid det. Slår fruktansvärt hårt.

Matchen vände, Nicholas började träffa med sina slag och fick ner italienaren. Sedan kom avslutet – ett armlås – som belönades med bonusen ”Submission of the Night” på 300 000 kronor.

– Att jag satte låset underifrån är rätt ovanligt. I dag ser man det inte så ofta just för att nivån på brottningen och jiu-jitsun höjts så markant att den som är överst oftast är väldigt dominant.

Nicholas kände direkt att tekniken var matchavgörande.

– Jag hade kunnat gå hem med hans arm om det hade behövts, så hårt satt det, säger han.

Italienaren klappade på hans lår för att visa att han gav upp, något som kallas för ”submission” i MMA efter engelskans ”submit”, ge upp, och Nicholas vädjade till domaren att bryta matchen.

– Jag var orolig för att jag kanske hade skadat hans arm.

Direkt efter matchen kollade han upp att italienaren mådde bra, sedan är allt ett enda töcken.

På film har Nicholas sett hur han kastar sig rakt in i gallret.

– Det var glädjerus, sjukt mäktigt.

Segern är ett kvitto på att han är en bit på väg att kunna leva på sin idrott, och att han inte längre behöver fundera på om han i själva verket borde söka jobb som statsvetare, som han är utbildad till.

– Folk kan få för sig att jag är rik nu, men det är snarare så att det är första gången jag inte går back. Jag kommer att ha en buffert så att jag kan avsätta mer tid för träning.

Till de stora pengarna och titelmatcherna är det år av träning.

– Att tjäna pengar driver mig egentligen inte. Det centrala är min egen utveckling. Att ständigt förbättra mig som fighter och ta mig an allt svårare motståndare, säger Nicholas Musoke.

Fakta

Hörlurar passar inte blomkålsöronen

Namn: Nicholas Musoke.

Ålder: 27 år.

Bor: Kungsholmen, uppväxt i Norsborg.

Arbete: Butiksbiträde och PT.

Meriter: 11-2 i MMA, 1-0 i UFC.

Kuriosa: Har pappa från Uganda och en tysk/finsk mamma.

Om sina blomkålsöron:” Första flygningen till USA fick jag hörlurar som inte passade. Jag kunde inte kolla på film och grämde mig över mina öron i tio timmar”.