Svävar över hinder och förbi gladiatorer

Konstantin Avramidis har byggt en egen liten övningsbana i skogen. Han har dessutom designat en stor mobil hinderbana.
Konstantin Avramidis har byggt en egen liten övningsbana i skogen. Han har dessutom designat en stor mobil hinderbana.
Det är mycket nu för Konstantin ”Acki” Avramidis. Han satsar på att slå världsrekord i militär femkamp, och han har precis startat ett företag som hyr ut hinderbanor.

På lördag vill den 28-årige Tyresökillen vinna tv-succén ”Gladiatorerna”.

Det tar ungefär lika lång tid för Konstantin ”Acki” Avramidis att häva sig över ett drygt två meter högt plank som för en normaltränad människa att kliva över en dörrtröskel.

28-åringen från Trollbäcken är ute och tränar på sin egenhändigt designade och byggda hinderbana. Den ligger dold i skogen.

– Jag är här så ofta jag kan.

Acki vill att platsen ska vara lite hemlig så ingen kommer och förstör hindren. Men han bär på en ännu större hemlighet. Acki vet hur det går i finalen i TV4-succén ”Gladiatorerna” på lördag. Han är själv med i finalen som redan är inspelad. Segraren får 250 000 kronor.

– Jag får inte avslöja hur det går. Men jag kan säga att motståndet är bra och att det är mycket nerver i tävlingen.

Att Acki har avancerat hela vägen till finalen beror på att han är expert på hinderbanor. Man blir det om man är soldat på amfibiekåren i Berga där man bland annat utbildas i att klara tuffa banor.

Acki Avramidis har ett SM-guld i militär femkamp där grenarna, förutom hinderbana, är skytte, hindersimning, kastning och terränglöpning.

– Nästa år går militära OS i Sydkorea, och då är min tanke att slå världsrekordet på hinderbanan.

Acki har nyligen startat företaget ”Obstacle Training” som hyr ut mobila hinderbanor. Hindren är packade i containrar som sedan körs ut till aktuella platser.

– Jag har designat hindren själv efter att ha plockat från andra banors grundläggande hinder som väggar, rep, kryphinder, tunnlar och taggtråd.

Intresset att ställa upp i tuffa och krävande hinderlopp ökar snabbt i Sverige.

– Intresset tog fart på allvar nån gång 2005–2006. Vi är en gene-ration som gillar utmaningar.

Det finns flera varianter av hindertävlingar, inte minst ”Tough Viking”. Årets upplaga, som avgörs på Gärdet och Djurgården, har 15 000 deltagare som kommer att utsätta sig för is, eld, elchocker och många andra hiskeligheter.

– Det som lockar folk är kombinationen farligt och roligt. När jag är instruktör för nybörjare på min hinderbana brukar många inleda med att säga att de inte kommer att klara det. Men det går med min hjälp. Efteråt skrattar ofta deltagarna och säger att det var jävligt roligt.

Förutom att vara soldat på deltid, tävla i militär femkamp och i ”Gladiatorerna”, och att driva ett eget företag pluggar Acki Avramidis på idrottslinjen på Bosön.

Acki berättar att han alltid gillat fysiska utmaningar. Han har spelat i Tyresö Hockey, och amerikansk fotboll i högsta serien med Tyresö Royal Crowns.

– Jag gillar attityden och kontakten i amerikansk fotboll. Det är fair fight som gäller.

”Hero” en av gladiatorerna i TV4.

Fakta

Systern Elli är Bollywoodstjärna

Namn: Konstantin Avramidis.

Ålder: 28 år.

Bor: Ibland i Trollbäcken, annars i studentlägenhet på Bosön.

Aktuell: Svensk mästare i militär femkamp och framme i final i TV4:s ”Gladiatorerna”.

Jobbar: Deltid som amfibiesoldat, driver egna företaget Obstacle Training som lär ut träningsformen hinderbana. Hinner också plugga på Bosön.

Känd syster: Elli Avram, storstjärna i indiska Bollywoodfilmer.