Min lokala hjälte

Svenska framtidshoppet

”Det känns bra, men det är lite ovant med de nya stavarna”, säger 16-åriga Elionor Werner under ett träningspass inför JVM i USA.
”Det känns bra, men det är lite ovant med de nya stavarna”, säger 16-åriga Elionor Werner under ett träningspass inför JVM i USA.
I dag drar junior-VM i fri-idrott igång på den amerikanska västkusten.

Stockholmsklubbarna skickar många talanger och yngst av dem alla är stavhopparen Elienor Werner från Värmdö.

Nio stockholmare är uttagna till junior-VM i friidrott i Eugene i USA som startar i dag. En av dem är 16-åriga Elienor Werner som ska tävla i stavhopp mot tjejer som är tre år äldre. Egentligen måste man vara 17 år för att tävla i JVM, men talangen från Värmdö har fått dispens.

– Det känns jättespännande och kul, det är min första internationella tävling.

När Lokaltidningen Mitt i når Elienors mamma Christina på telefon första gången sitter de i bilen på väg till Hudiksvall, där sjukgymnasten är på semester. Tre timmars bilfärd fram och tillbaka är det värt för att klämma in ett pass innan det bär av mot USA. Elienor sover i bilen. Hon håller på att ställa om dygnet, det är nio timmars tidsskillnad mellan Stockholm och Eugene.

Värmen blir en annan omställning. När vi träffar Elienor under ett träningspass på Hässelby IP är det nästan olidligt varmt i luften.

Men det är bra, det gäller att vänja sig vid att prestera i värmen.

Bara ett par veckor före VM satte Elienor personligt rekord när hon hoppade 4,20 på Världsungdomsspelen i Göteborg, vilket bidrog till uttagningen.

– Jag blev uttagen ganska sent och hade inte väntat mig det här. Det är lite nervöst, allt är nytt.

Men hon är inte helt ovan vid idrott på hög nivå. Innan stavhopp var det gymnastik som gällde och Elienor har meriter från landslaget även där.

Anledningen till att bilen går från Värmdö till Hässelby för att träna fem gånger i veckan stavas Conny Silfver, klubbens träningschef och Elienors tränare. Han var själv aktiv som mångkampare på 80-talet och har flera SM-guld på meritlistan.

– Hon är världsetta i sin åldersgrupp och allt kan hända. Hon har ett oerhört bra tävlingspsyke, säger Conny Silfver.

Landslagsledaren Johanna Axelsson håller med och menar att Elienors stabila resultat och träningsförhållanden talar för henne. Elienors föräldrar Christina och Hans, som självklart ska åka till USA för att heja på sin dotter, lovordar Hässelby SK som den bästa friidrottsklubben i Sverige.

Conny Silfver förklarar att elittränarna går ner och tränar talanger i unga år och följer sedan med dem upp i senioråren, en modell som han tycker fungerar väldigt bra. I övrigt är det största medaljhoppet i truppen sjukamparen Sofia Linde från Täby IS.

– Sofia lyckades väldigt bra förra året och tävlade mycket. Hon ligger bra till för medalj om man ser till internationell statistik, säger Johanna Axelsson.

Fakta

Alla stockholmare i truppen

Elienor Werner:

stavhopp, Hässelby SK.

Sarah Lahti: ­

5 000 m, Hässelby SK.

Andreas Jansson:

10 000 m, Hässelby SK.

Fredrik Samuelsson:

Tiokamp, Hässelby SK.

Sofia Linde:

sjukamp, Täby IS.

Fabian Delryd:

höjdhopp, Täby IS.

Andreas Almgren:

800 m, Turebergs FK.

Kalle Berglund:

800 m, Spårvägens FK.

William Levay:

1 500 m, Spårvägens FK.