Svenska matcher misstänks vara riggade

AFC Eskilstunas Alex Ryssholm säger att det är besvärande uppgifter.
AFC Eskilstunas Alex Ryssholm säger att det är besvärande uppgifter.
43 fotbollsspelare misstänks vara inblandade i uppgjorda matcher från både Allsvenskan och Superettan. De klubbar där flest spelare är misstänkta är Landskrona, Syrianska och AFC Eskilstuna.

Dagens Nyheter och SVT:s Uppdrag Granskning gick i veckan ut med att att 43 spelare i Allsvenskan och Superettan misstänks för att ha varit inblandade i matchfixning. Uppgifterna kommer från ett schweiziskt företag, Sportradar, som bland annat arbetar för Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) med att avslöja matchfixning.

Rapporten som Sportradar tog fram kommer från 2015 och innehåller en lista på spelare som på ett eller annat sätt misstänkts för att vara inblandade i matcher som manipulerats. Hela 43 svenska spelare finns med på listan som spelar eller spelat i framförallt tre klubbar, Landskrona, Syrianska och AFC Eskilstuna.

AFC Eskilstuna hette under tiden för misstanken AFC United och flera spelbolag stoppade spel på deras matcher.

– Vi jobbar hårt med det här. Vi har ett bra samarbete med Svenska Spel och tror inte att de kommer klaga på oss för att vi är passiva. Vi är aktiva. Det är klubbens rykte som står på spel. Vi kommer aldrig tillåta sådana här grejer, säger AFC-ordföranden Alex Ryssholm till Dagens Nyheter.

AFC United skrev under den tiden in klausuler i spelarnas kontrakt samt att man avvisade flera personer som klubben misstänkte ha kopplingar till spel från klubbens träningar och matcher.

– Det är besvärande uppgifter, men vi har inga tecken på att våra spelare är inblandade i någon smutsaffär. Jag känner personligen inte till sådana spelare, säger Alex Ryssholm till DN.

Dagens Nyheter och Sveriges Television förtydligar att bara för att en spelare finns med på Sportradars lista innebär det inte att en spelare varit inblandad i matchfixning. Däremot är den ett bra verktyg idrottsförbund och spelbolag för att upptäcka mönster som de sedan kan polisanmäla.