Svenska proffset som får meka själv

Kim Nilsson är en av Sveriges främsta speedwayförare. På lördag i Friends Arena ska han utmana världens bästa förare.

– Det blir jätteroligt att möta mina idoler, säger 23-åringen från Vega.

Det är bara några dagar kvar till Kim Nilssons största utmaning någonsin.

Den 23-årige speedwayföraren har fått ett wild card till Grand Prix-tävlingen i Friends Arena på lördag. Världens bästa förare finns i startfältet.

– Det är givetvis jätteroligt, säger Kim. Det kommer mycket publik och jag får en chans att visa upp mig. Det blir extra kul att möta Greg Hancock (amerikansk fd världsmästare) som är min förebild. Jag har faktiskt slagit honom i en match i England.

De sista dagarna före äventyret i Friends Arena i Solna kommer Kim Nilsson att tillbringa i garaget/verkstaden under nästan hela sin vakna tid.

– Andra har anställda mekaniker, men jag gör det mesta själv tillsammans med pappa.

Pappa är ingen mindre än Tommy ”Lill-Tummen” Nilsson som på 1980-talet var en mycket framgångsrik förare med ett SM-guld individuellt och 21 säsonger i högsta serien med Getingarna.

Verkstaden ligger intill villan i Vega där både Kim och pappa bor. Minutiös ordning råder i detta ombyggda garage. Varje skruv, mutter och verktyg ligger på rätt plats. De tre vältrimmade motorcyklarna glänser.

– En motor varar max 20 minuter, säger pappa Tommy. Efter en tävling bryter vi ned den till molekyler och renoverar allt.

Kim trivs med att meka.

– Det är givetvis jobbigt. Men det är att jättekul att veta att grejorna är tipptopp när man står på startlinjen.

När lördagens GP-tävling gått i mål är säsongen över för Kim Nilsson. Det har gått riktigt bra. Höjdpunkten är fjärdeplatsen i individuella SM i Vetlanda. Där slog han bland andra en internationell toppförare som Antonio Lindbäck.

Kim har under säsongen kört för Vargarna i elitserien, för Ros­piggarna som han var med och kvalade upp till elitserien, och även för engelska klubbarna Lakeside och Eastbourne. Ibland är det riktigt stressigt att åka mellan tävlingsarenorna.

– Ja, visst är det hektiskt och det tar på kroppen. Under högsäsong kan det vara tre matcher under en vecka i England och två i Sverige.

Det fungerar rent praktiskt eftersom Kim har tre cyklar på plats i England, och också en mekaniker.

Kim Nilsson är proffs, men tjänar inga större pengar. Budgeten är liten, och han håller nere kostnaderna genom att bo hemma där pappa hjälper till med mekandet. De flesta toppförare har ett antal anställda mekaniker.

Nu går kontrakten med de svenska och engelska klubbarna ut. Kim letar nya klubbadresser.

– GP-tävlingen i Friends Arena blir ett bra tillfälle att visa upp mig för svenska och utländska klubbar. Jag har funderat på att köra i Polen där pengarna är större.

Hojen är fixad och så gott som färdigputsad inför lördagens stortävling i speedway på Friends Arena. Kim Nilsson får hjälp av pappa Tommy i garaget.

Fakta

23-årig Vegabo kör på Friends Arena

Namn: Kim Nilsson.

Ålder: 23 år.

Bor: Villa i Vega med pappa Tommy, ”plastmamma” Carina och hunden Totte.

Aktuell: Speedwayförare som fått ett wild card till Grand Prix-tävlingen på lördag i Friends Arena där världseliten möts.

Klubbar: Har denna säsong kört för Vargarna i elitserien, Rospiggarna i allsvenskan, samt Lakeside och Eastbourne i högsta engelska ligan.