Svenskar redan redo flyga på internationell nivå

Skydiving
Team X i aktion under World Cup i Polen.
Skydiving
Svenskarna som tävlade i World Cup. Kristina Sonnevi från Sundbyberg längst till vänster i övre raden.
Katarina Sonnevi från Sundbyberg kom 6:a med sitt lag Team X när World Cup i vindtunnelflygning avgjordes i Polen förra helgen.

– Vi är jättestolta över killarna och tjejerna. Det är andra gången som World Cup i indoor skydiving anordnas och det är en otrolig prestation av Sverige bara att ha lag representerade när vi bara har haft vindtunneln öppen i drygt ett år.

Det säger Björn Gunnelöf på Bodyflight Stockholm och tunneln han talar om är den första vindtunneln i Sverige, den i Pripps gamla silo i Bromma, som öppnade i maj i fjol.

I tunneln, där fyra gigantiska fläktar får folk att lyfta, tränar de svenska lagen. Men alla som vill är välkomna att komma och testa simulerade fallskärmshopp och uppleva känslan att falla fritt.

I World Cup tävlade två svenska lag, båda i grenen FS-4, ”Formation Skydiving 4-way” som går ut på att fyra lagmedlemmar ska bilda så många formationer som möjligt under 35 sekunder. Den som gör flest formationer på totalt åtta rundor står som segrare.

Fyra killar i laget Team Echochamber kom sexa av 22 lag medan tjejerna – bland andra Sundbybergsbon Katarina Sonnevi – i Team X kom sexa av nio deltagande lag.

– I nästa World Cup kommer vi se Sverige och Bodyflight representeras i fler discipliner. Redan nu har vi ett antal lag som absolut håller internationell klass, säger Björn Gunnelöf.

Fakta

Fall fritt i 300 kilometer i timmen

Bodyflight i Bromma är Sveriges första vindtunnel där man kan simulera fallskärmshoppning.

Man flyger på en luftstråle i en glaskammare som simulerar fartvinden. Hela kroppen används som roder, och det känns som att falla fritt.

Vindtunneln drivs av fyra stora fläktar, var och en tre meter i diameter. Dessa skapar ett luftflöde som kan nå hastigheter upp till 300 kilometer i timmen.

Vindkammaren är en ombyggd silo med höjden 22 meter vilken gör den till världens högsta i sitt slag.