Två svenskor toppseedade i Djursholm Ladies

Djursholms TK
Rebecca Gustafsson närmast kameran föll med 1–2 i set mot Adna Sofradzija i omgång 1.
För sjätte året i rad står Djursholms Tennisklubb värd för den internationella ITF-tävlingen Womens Circuit – även kallad Djursholm Ladies. Efter två dagars kvalspel inleddes huvudturneringen i går. På lördag är det dubbelfinal och på söndag avslutas turneringen med singelfinalen.

– Det är en väldigt omtyckt tävling, även om vi inte har någon riktig centercourt. Från läktaren här uppe ser man alla fyra banorna nästan lika bra, säger Thomas Tärnström, ansvarig för seniorverksamheten i Djursholms TK samtidigt som några av matcherna i första omgången spelas några meter nedanför.

Thomas Tärnström, Djursholms TK

Thomas Tärnström, Djursholms TK, med bana 3 och 4 i bakgrunden.

8 av 32 tog sig vidare från kvalet in i huvudturneringen där totalt 32 spelare deltar. I dubbelturneringen gör 16 par upp om titeln. Totala prissumman är 15 000 dollar och ungefär tio nationer är representerade, utöver Sverige främst övriga Norden och Österuropa.
Finns det något hemmahopp?
– Nej, inte från vår klubb, men absolut från Sverige. Jacqueline Cabaj Awad till exempel är rankad etta i turneringen, och Fanny Östlund är tvåa, säger Thomas Tärnström.

Inte för pengarnas skull

Djursholms TK får 200 000 kronor för att arrangera turneringen, men man har även omkostnader och ställer utöver banor upp med transporter, mat och boende med mera.
– Det blir inte så jättemycket över, och det är inte för pengarna vi gör det utan för att försöka utveckla den här serien och för att hjälpa svensk tennis genom att fler svenska damspelare kan vara med och spela en sådan här turnering på hemmaplan, säger Thomas Tärnström.

Medlemmarna ställer upp

Medlemmarna i klubben ställer upp på flera sätt. En del jobbar ideellt under turneringen, och alla som har kontrakt på banorna har avstått sina tider under den här veckan.
– Det är aldrig någon som blir sur för att de får ge upp sin tid, det är vi väldigt glada för.
Det är inte så mycket publik här i dag. Blir det fler senare i turneringen, när det drar ihop sig till semifinaler och final?
– Nja, den här helgen åker många bort. Men det brukar komma ganska månäg pensionärer. I helgen är det nog ganska trångt både uppe på läktaren och här nere intill banorna, säger Thomas Tärnström.
I dag onsdag kliver de toppseedade spelarna in i singelturneringens första omgång då Jacqueline Cabaj Awad (1:a) möter Rebecca Ehn och Fanny Östlund (2:a) ställs mot Anette Munozova. Återstår att se om det är de två som möts i finalen klockan 12 på söndag.