Täbykille tog Sverige till VM

Northside Bullsspelare i det svenska laget. Villy Tengroth längst ner till höger i bild.
Northside Bullsspelare i det svenska laget. Villy Tengroth längst ner till höger i bild.
Sveriges U19-lag vann EM-guld i amerikansk fotboll och kvalificerades därmed till VM nästa år. Flera spelare från Täby.
– Det här är något jag önskat väldigt länge, säger Täbybon Vilinthon ‘Villy’ Tengroth.

Det svenska U19-landslaget i amerikansk fotboll vann i fredags EM-guld. Mästerskapet arrangerades i Danmark och innehöll tre nationer där Sverige, Finland och Danmark deltog. Trots att det är det officiella Europamästerskapet ser det svenska laget mästerskapet mer som ett VM-kval. I och med vinsten är Sverige kvalificerade till VM nästa år.

En av spelarna i det svenska landslaget, Vilinthon ‘Villy’ Tengroth från Täby säger att en dröm har gått i uppfyllelse.

”En dröm som har gått i uppfyllelse”

– Det känns jäkligt bra, något som jag önskat väldigt länge. En dröm som har gått i uppfyllelse, säger Villy Tengroth som idag spelar i Northside Bulls från Bergshamra men bor i Täby och Uppsala.

Började i Täby Flyers

Villy Tengroth började spela amerikansk fotboll när han var 11 år gammal på grund av att hans äldre bror spelade. Han spelade i Täby Flyers fram till han var 17 år sedan bytte Villy Tengroth klubb till Northside Bulls.

Idag pluggar han samhälle på Celsiusskolan i Uppsala som är Sveriges största idrottsgymnasium. Han har fått erbjudande från USA men vill plugga färdigt och ta studenten i Sverige innan han bestämmer sig om framtiden.

– Ingenting är det bestämt ännu, jag tar en sak i taget. Först vill jag klara av skolan, säger Villy Tengroth.

Duktiga spelare

Villy Tengroth och de övriga spelarna från Northside Bulls lovordas av klubbens ordförande, Lars Bengtsson.

– De här killarna i landslaget är superduktiga spelare och har fått erbjudanden från USA där sporten är väldigt stor. I Sverige är inte sporten så stor men vi är duktiga och gör rätt. De kan konkurrera på hög internationell nivå. Alla i Världen kan konkurrera med varandra och sedan har vi USA om jag säger så, säger Lars Bengtsson och skrattar.

Kan bli USA

För Villy Tengroths del vet han inte hur långt han kan nå men är smickrad och sugen att på att spela amerikansk fotboll på andra sidan Atlanten.

– Mitt mål är att utvecklas så mycket jag kan och se var mina gränser går. Man får hålla sig på jorden men vet vad som händer. Det här är en sport kräver mycket av kroppen, säger Villy Tengroth.