ANNONS

Sveriges bäste galopptränare är tillbaka i Bro

Galopptränaren Fredrik Reuterskiöld växte upp i Thoresta i utkanten av Bro. I helgen var han på fest i herrgården och många minnen väcktes till liv.
Galopptränaren Fredrik Reuterskiöld växte upp i Thoresta i utkanten av Bro. I helgen var han på fest i herrgården och många minnen väcktes till liv.
Fredrik Reuterskiöld, en av Sveriges mest framstående galopptränare, avvecklar i höst sin verksamhet på Jägersro och med flytten till Bro Park kommer han hem till trakten familjen lämnade när han var sex år.
ANNONS

Liksom kollegor, sponsorer och personer inom svensk galopps styrelse och administration, började Fredrik Reuterskiöld invigningshelgen av Bro Park med barbercue på Thoresta Herrgård. Skillnaden var att han ”kom hem”.

– Jag är född i gula huset rakt över gårdsplan. Det känns faktiskt konstigt att komma hit igen. Till Thoresta och gården där jag är född. Det var här mina föräldrar började träna hästar som amatörer. De flyttade hit 1969. Då föddes också min bror Lennart Jr och jag föddes 1972. Jag var sex när vi flyttade till Skåne.

Från herrgårdens baksida går Fredrik in i herrgården, tar en ”flygkaffe” på vägen och fortsätter genom receptionen ut på entrésidan. Halvminuten senare står han vid grannhusets västra flygel och pekar: ”Där bodde vi”.

Barbercuekvällen har väckt flera minnen. Som 5-årsdagen då han cyklade, ramlade och slog huvudet i gruset.

– Några gubbar som mekade med dragsterbilar och hade oljiga händer tog hand om mig. Det är sådant man inte glömmer.

Han minns föräldrarna, Madeleine och Lennart Reuterskiöld, som pionjärer under åren på Thoresta och även senare när pappan gick från amatör- till proffstränare i och med flytten till Skåne.

Och här står han med barndomshemmet i bakgrunden.

Med bil tar det sex sju minuter från Thoresta till Bro Park, som ska bli hans arbetsplats. Om man genar över åkrar och avstå de större skogspartierna tar det nog inte längre tid på ett fullblod.

– Cirkeln sluts när jag flyttar upp rörelsen till Bro Park.

ANNONS

– Mamma och pappa hade nog Sveriges första horsewalker (skrittmaskin) härnere, säger Fredrik och vrider huvudet mot ängarna som omgärdar herrgårdsområdet.

Tillsammans med tre år äldre Lennart Reuterskiöld Jr har Fredrik varit dominerande på Jägersro under en lång följd år. Även yngre brodern Johan Reuterskiöld vet hur man tränar galopphästar.

– Det kan säkert vara dumt att flytta en sedan många år etablerad rörelse i Malmö. Men jag vill prova på något nytt i livet och så ville min största ägare att jag flyttade till Bro Park.

– Bro Park är en ny anläggning och det finns mer möjligheter där, fortsätter Fredrik Reuterskiöld. Jag vill inte flytta för tidigt, eftersom jag inte är tvingad att göra det nu. De som haft stall på Täby måste flytta direkt, jag låter dom upptäcka barnsjukdomar på banan och i stallområdet och har sagt till Svensk Galopp att jag kommer i oktober-november.

Kommer hem till Bro.

– Precis, men var jag bosätter mig är oklart.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.