Sveriges största skoltävling i Danderyd – för 48:e året i rad

Gott om folk på plats under OS-helgen.
Gott om folk på plats under OS-helgen.
Terminen har startat och skolorna i Danderyd har tränat en del friidrott. Nu ställer över 500 barn upp på Danderyds-OS, en tävling i både deltagande och resultat.

Danderyds-OS är ett friidrottsarrangemang som riktar sig mot skolbarn i årskurs 2-6. Friidrottsföreningen i Danderyd anordnar tävlingen för 48:e året i rad. Deltagarna tävlar både om att vara flest deltagare från sin skola och att samla flest medaljpoäng till sin skola.

Arrangemanget är en av de största skoltävlingarna i Sverige med över 500 barn anmälda. Tävlingarna hålls över två dagar. Den första upplagan av tävlingen var 1972, samma år som OS i München.

– Att träna friidrott är kul och ger både bra träning och gemenskap. Det är ett arrangemang som förenar oss i kommunen och som har ett positivt budskap, säger Ebba Lago-Lengqvist som är tränare i Danderyds SK friidrott som också arrangerar tävlingen.

Mer rörelse

Förutom den positiva aspekten och gemenskapen under helgen finns andra fördelar med träning. Framförallt i dagens läge när barn och unga är mer stillasittande än tidigare.

– Det här är ett sätt att stimulera barn till fysisk aktivitet och samtidigt stärka sammanhållningen i skolorna så här i början på terminen, säger Jan Berneryd som är vice ordförande i Danderyds SK Friidrott.

Många föräldrar som står vid sidan om idag var med på 70-talet när vi drog igång Danderyds-OS

Jan Berneryd

Det är inte bara barnen som tycker att denna tävling är rolig. Föräldrarna är minst lika engagerade.

– Många föräldrar som står vid sidan om idag var med på 70-talet när vi drog igång Danderyds-OS. De kommer fram och berättar om deras upplevelser på den tiden.

Friidrottstävlingen arrangeras den 7-8 september på idrottsplatsen vid Danderyds gymnasium. I kväll, torsdag, håller friidrottsklubben ett öppet träningstillfälle för alla deltagare.