Sveriges största muskelberg gör upp i Solna

Johnny hansson, strongman
Tvåmetersjätten Johnny Hansson är en av utmanarna om titeln Sveriges starkaste man.
Nästa helg blir det muskelfest i Solnahallen. Då avgörs tävlingen ”Sveriges Starkaste Man” där den regerande mästaren får hård konkurrens av bland andra landets överlägset starkaste polis och svenske rekordhållaren i bänkpress.

Galan ”Tyngre Classic VI” i Solnahallen den 15–17 september inleds med Athletic Fitness, Bikini Fitness dag 1 och fortsätter med bland annat Body Fitness, Women´s Physigque och Men´s Physique dag 2.

De riktigt riktigt starka herrarna gör emellertid entré på söndagen. Då är det SM-final i Strongman och Sveriges starkaste man ska utses genom att se vem som är bäst på att lyfta stenar och dra bilar.

”Alla har toksatsat”

Årets final, som kommer att sändas på SVT, framstår på förhand som den bästa genom tiderna.

– Ja startfältet är bättre än någonsin. För några år sedan drog man ihop några starka gubbar och körde. Nu tränar alla specifikt för den här sporten, de är inte starka bara för att de jobbar på en bondgård eller så, och konkurrensen är mycket större. Dessutom vet jag att alla har toksatsat i år eftersom tävlingen sänds live i SVT, säger Anderas Guiance på Tyngre.se.

Johannes Årsjö, strongman

Johannes Årsjö är regerande mästare och jagar sin nionde titel.

Den regerande mästaren Johannes Årsjö jagar sin nionde titel och därmed Magnus Samuelssons rekord, men i år får han det tuffare än tidigare. Johannes tvingades till en större ryggoperation i början av året, och samtidigt har han aldrig stött på så hårt motstånd som nu.

Specialbyggd polisbil

Bland utmanarna märks exempelvis Martin Forsmark – Sveriges i särklass starkaste polis som väger över 160 kilo och måste åka specialbyggd polisbil för att få plats.

Svenske rekordhållaren i bänkpress (400,5 kilo), Fredrik Svensson, satsar också hårt på att utmana i strongman och visa att han tillhör toppen även i den grenen.

Fredrik Svensson, strongman

Fredrik Svensson har svenska rekordet i bänkpress. Nu vill han visa att han tillhör toppen även i strongman.

Och så finns tvåmeters-jätten Johnny Hansson från Årjäng – en av de största strongman-talangerna som kommit fram i Sverige.

Blandad publik

Publiken på strongman-tävlingen brukar vara blandad med mycket familjer, berättar Andreas Guiance.

– Ja, de som kollar på bodybuilding och athletic fitness och sådant är oftast ganska insatta. Strongman är lite som Gladiatorerna – fast på riktigt – och man behöver inte vara insatt för att tycka om att se folk bära omkring på bilar. Det är lite som monstertruck, det är en show, säger han.

Totalt deltar tio muskelknuttar i tävlingen. Johannes Årsjö är direktkvalificerad som regerande mästare medan övriga nio har tagit sig till final via en kvalserie.