Sveriges yngsta agent

22-årige Tunahan Satilmis tvingades släppa drömmen om att bli fotbollsproffs efter sin tolfte knäoperation. Men med hjälp av en Västafrika talangscout och kontakter i Turkiet ska han hjälpa talanger att nå toppen.
22-årige Tunahan Satilmis tvingades släppa drömmen om att bli fotbollsproffs efter sin tolfte knäoperation. Men med hjälp av en Västafrika talangscout och kontakter i Turkiet ska han hjälpa talanger att nå toppen.
Det finns 45 spelaragenter i Sverige i dag. Yngst av alla är Tunahan Satilmis, 22. Han är varken advokat eller tung affärsman. Allt han har är en kraschad proffsdröm, en supertalang från Ghana och kontakter.

– Jag ska hitta den nye Michael Essien (Chelseaspelaren, numera i Milan). Och bli mer framgångsrik än Jorge Mendes (Christiano Ronaldos agent), säger Tunahan Satilmis.

Han ser ut som vilken ungdomstränare som helst, har som så många andra en kraschad proffsdröm i bagaget och brinner för att träna Reymerstalanger på Tanto BP.

Men 22-åringen är även en uppkomling på den svenska agent-himlen och fick nyligen sin Fifa- licens av Svenska fotbollförbundet, som nummer 45 i ordningen.

Tanken på att bli agent väcktes för tre år sedan när han representerade Dardanelspor i turkiska tredjeligan och drömmen om att livnära sig som fotbollsspelare dog.

– Fy fan, jag insåg att det inte handlade om fotboll. Den sämsta spelaren fick lira bara han hade de rätta kontakterna. Det var bara mörker. Jag bestämde mig för att bli agent för att hjälpa andra, säger Tunahan.

Att lyckas i branschen är tufft. Av dagens 45 svenska agenter är bara 10-15 yrkesverksamma enligt en granskning som Aftonbladet gjort. En handfull giganter som Patrik Mörk, Martin Dahlin och Martin Klette drar in storkovan.

Hur ska du som är ung och grön slå stjärnadvokater och affärsmän på fingrarna?

Tunahan garvar brett åt frågan han fått så många gånger på sistone.

– I stället för att visa en väg mot framgång, tänker jag visa tusen vägar mot misslyckande. Jag vet hur man inte ska göra. Jag har gått igenom 12 knäoperationer och ser varenda en som en erfarenhet.

Bakom nystartade Im Next Sports Agency står även affärsmannen Osan Kizil som investerat i det gemensamma företaget.

I samarbete med den Västafrikabaserade scouten Joehance Appiah som bland annat fått fram Twentestjärnan Eghan Shadrack, som han säger sig ha hittat vid en gyttjepöl i Ghana, har de tagit över fyra fotbollsakademier med totalt 400 spelare i Togo, Benin och Ghana.

Därifrån ska talanger handplockas till Sverige för att utvecklas och därefter ta det stora klivet till proffslivet i Turkiet – en marknad som få agenter hittills har lyckas penetrera.

– Där finns enorma affärsmöjligheter. Vårt mål är att inom 5-10 år vara Skandinaviens bro till Turkiet, säger Tunahan.

En supertalang från Ghana är redan på plats i Sverige. Det är 18-årige Kofie Jorday som tränar med ett division 3-lag i Uppsala i avvaktan på att transferfönstret öppnar i juni.

Tunahan hoppas att han ska erbjudas kontrakt i minst superettan för att senare fortsätta utomlands. Ungefär som Banguras i AIK.

Samarbetspartnern och agenten Joehance Appia har väntat i sju år på en ärlig agent i Sverige att jobba tillsammans med.

– Det finns många lycksökare i branschen. Vi har passion för fotboll och bryr oss inte främst om pengar, utan vill ha det här som ett roligt heltidsjobb. Jag kommer aldrig att kunna spela fotboll igen, men jag kan hjälpa andra att lyckas i stället, säger Tunahan Satilmis.

Två av världens mest framgångsrika agenter, Mino Raiola och Jorge Mendes, har spelare som Zlatan Ibrahimovic och Christiano Ronaldo i sina stall.Foto: Mostphotos

Fakta

Yaya Touré är drömvärvningen

Namn: Tunahan Satilmis.

Ålder: 22 år.

Bor: Huddinge, uppvuxen i Kista.

Gör: Utbildad byggproduktionsledare.

Aktuell: Nybliven licensierad fotbollsagent.

Drömvärvning: ”Yaya Touré, Manchester City, han är komplett och enligt mig världens bästa”.

Viktigaste egenskap hos unga talanger: ”Mentaliteten, är man inte tillräckligt stark för att lämna sin familj för proffslivet spelar inget annat någon roll”.

Fakta

Zlatans agent drar in 50 miljoner

Den som vill bli spelaragent i Sverige måste klara Svenska Fotbollförbundet skriftliga prov som anordnas två gånger om året som avhandlar det internationella och det nationella regelverket.

Högst upp på tronen bland världens spelaragenter tronar portugisen Jorge Mendes med dubbla Ballon d’Or-vinnaren Christiano Ronaldo, Real Madrid, under sina vingar.

Mest känd är antagligen Zlatan Ibrahimovics frispråkige agent Mino Raiola som enligt brittiska Sky tjänar 50 miljoner kronor årligen.