Ta en genväg till Vasaloppsstarten

Nu får norra Stockholm ett långlopp på skidor.

Ski marathon i Rotebro blir ­länets andra seedningstävling för Vasaloppet och den första norr om innerstan.

– Ping!

Det metalliska ljudet från golfarens driver ekar över Rotebro Golfs driving range i Bisslinge. Han kastar lite misstänksamma blickar mot Anders Börjesjö, Sundbybergs IK, och Wincent Karlsson, Rotebro IS OK, som på instruktioner från Lokaltidningen Mitt i:s fotograf hissar sina skidor mot skyn.

De hoppas att ljudet från golfklubban ska bytas ut mot en startskottsknall den 20 januari. Då arrangerar deras klubbar tillsammans Turebergs IF, Attunda OK och golfbanan för första gången norra Stockholms enda långlopp på skidor: Ski Marathon.

– Vårt mål är att ligga på 4,2 mil för att få den riktiga maratondistansen, säger tävlingsledaren ­Anders Börjesjö.

Sundbybergs IK har de senaste tre vintrarna varit med och arrangerat Tjejskidan, en tävling över 17 kilometer i Täby konst­snöspår som är seedningsgrundande för Tjejvasan.

Genom att göra ett bra resultat i en seedningstävling kan åkare som inte genomfört Vasa­loppet året innan undvika att hamna i sista startgrupp.

Men Tjejskidan är som namnet antyder bara öppet för tjejer, och dessutom för kort för att kunna användas för seedning i Vasa­loppets huvudtävling. Då krävs en tävling som är minst 40 kilometer.

– Vi har pratat om att ha ett långlopp i flera år, det är platsen som har varit svår att hitta. Täby konstsnöspår har inte riktigt de möjligheterna, säger Anders Börjesjö.

Få tycker så mycket om Vasaloppet som stockholmarna. Av de 61 806 åkare som var anmälda till något av de nio vinterloppen i Dalarna i år var nära var femte deltagare – 11 600 – från Stockholms län.

Trots intresset har det länge bara funnits ett seedningsgrundande lopp i länet: Värmdöloppet. Tävlingen hade förra året ett tak på 800 deltagare och var fullt redan tio dagar innan startskottet gick.

Anders Börjesjö räknar med att Ski marathon kommer att kunna ta emot ungefär 500 deltagare totalt.

– Det kan bli något fler, men det hänger på hur många bilar vi kan rymma på parkeringarna och om vi har ställen där folk kan hänga av sig grejer.

Wincent Karlsson är en av dem som spårar på golfbanan i Bisslinge när snön faller. Han har i stora drag klart för sig hur tävlingsspåren kommer att se ut.

– Det blir troligen en bana på fyra varv. Normalt har vi två spår men vi ska försöka ha tre runt hela banan för att undvika trängsel.

– Det kommer att bli kul för publiken att se åkarna flera gånger. Eftersom det är så öppet här kan man följa dem på ett helt annat sätt än vid tävlingar som går inne i skogen, säger Anders Börjesjö.

Han håller tummarna för en vit vinter.

– Annars blir det omöjligt, då får vi flytta tävlingen till ett reservdatum. Tanken är att vi ska försöka fästa ett långlopp norr om stan, och tittar man på Bisslinge och Kungsängen finns det väldigt mycket folk som är ute och motionsåker, säger Anders Börjesjö.

Anders Börjesjö är anmäld till Vasaloppets Öppet spår i vinter, Wincent Karlsson till Kortvasan.

Fakta

Anmälan från 1/11

Ski maraton arrangeras för första gången den 20 januari och tar emot omkring 500 deltagare. Vid snöbrist utannonseras ett reservdatum.

Från den 1 november kommer det vara möjligt att anmäla sig via www.sikskidor.se och www8.idrottonline.se/RotebroISOK.