Täby HC i DM-final – slog ut både AIK och DIF

Täby HC
Täby HC:s U16-killar – bättre än både AIK och Djurgården.
Trots en tuff lottning – AIK i kvartsfinal och Djurgården i semi – har Täby HC tagit sig till final i U16DM. Matchen spelas i kväll fredag i Tibble ishall. Haninge Anchors står för motståndet, nedsläpp klockan 20.

– Djurgården har abonnerat på titeln de senaste åren, de har vunnit sju i rad. Vi var i final för fem år sedan, men senast Täby HC vann DM för U16 var 1987, säger Paul Thomasson, lagledare i Täby HC U16.

Tajta matcher mot AIK och DIF

Men i år tog det alltså stopp för Djurgården. Täby HC vann semifinalen med 3–2 efter ett sent avgörande.

– Och mot AIK i kvarten vann vi också med 3–2, då avgjorde vi i sudden death. Det var tajta matcher, säger Hasse Persson, tränare i laget tillsammans med Janne Andersson.

Hur kan ni slå elitklubbar som AIK och Djurgården när Täby HC inte har ett herrlag över huvud taget?

– Vi har inte ens ett J20 lag! De äldsta är J18. Vi är ett lag som producerar spelare till andra. Från 00:orna har vi nu 15 spelare ute i olika klubbar ute i landet. Grabbarna vill oftast stanna tills de gått ut nian, men när de börjar gymnasiet så lämnar de. Så är det varje år. Samma kommer hända med det här gänget, 02:orna. Vi får börja om hela tiden, säger Hasse Persson.

Är inte det tråkigt?

– Jo, kanske, men vi ligger där i näringskedjan. Vi har våra egna spelare och får in en del från andra klubbar, som Österåker och sådana, och utvecklar dem. Vi har väl en bra utbildning. Någonting görs ju rätt när årskull efter årskull blir jättebra, trots att vi har ganska usla träningsförhållanden, säger Hasse Persson.

DM-vinnaren kvalar till SM

Vinner Täby HC kvällens DM-final så tar man en av sex platser i kvalet till SM som spelas i Tibble den 23–25 februari. Klarar laget även kvalet så tar man en av åtta platser i SM-slutspelet som avgörs i mars.