ANNONS

I Täby är futsal en utomhussport

Futsal
Futsal spelas med fem spelare per lag på planen, och med en boll med dämpad studs.
Futsal – inomhusfotboll – får bara i undantagsfall träna på vardagar i idrottshallarna i Täby. Det beslutade kultur- och idrottsnämnden i måndags. Orsaken: Täby kommun betraktar fotboll som en utomhusidrott.
ANNONS

– De traditionella inomhusidrotterna fyller alla våra hallar i dag. Det kan bli ett annat läge för futsal framöver, dörren är inte stängd, men för närvarande måste handboll, basket och innebandy gå före, säger Gunnar Dahlberg, tillförordnad resultatenhetschef på kultur- och fritidsförvaltningen.

Redan tidigare, då Täby satsade på att anlägga fler konstgräsplaner, beslutade kultur- och fritidsnämnden att fotboll ska betraktas som en utomhusidrott och att fotbollsföreningarnas tider skulle tas bort i idrottshallarna.

Futsal allt större

Undantag kan göras för grupper med yngre barn som kan få tider i större hallar under helger, i mån av lediga tider.

De senaste åren har emellertid futsal – en variant av fotboll som spelas inomhus på en mindre spelyta än vanlig fotboll, med färre spelare och en speciell boll som har dämpas studs – vuxit sig allt större.

Men bara tre lag i Täby

Än så länge är det bara tre lag i Täby som har anmält sig till seriespel i futsal – ett från Täby FK, ett från Viggbyholms IK och damlaget Lindahl Futsalförening som är regerande svenska mästare och nu har bestämt sig för att flytta sin verksamhet till Täby.

– De får hyra in sig och spela sina matcher i Täby Racketcenter som är 20×40 meter. Lindahl Futsal har även köpt en sen träningstid i en mindre hall, säger Gunnar Dahlberg.

Futsal inte en inomhusidrott …

På kultur- och fritidsnämndens möte i måndags beslutades att futsal inte ska betraktas som en inomhusidrott, när det gäller fördelningsprinciper för Täbys idrottshallar.

Tider kan fördelas ändå, men i så fall först när alla traditionella inomhusidrotter har fått sina träningstider.

”Vanliga” fotbollslag som har önskat träningstider i idrottshallar  under vintern hänvisas i första hand till konstgräsplaner utomhus.

ANNONS

Täby FK föreslår fotbollshall

I Täby finns endaste n uppvärmd plan (Vikingavallen) och där fördelas tider enligt en ”elitprioritering” med först A-lag och sedan nedåt i åldrarna så långt – eller kort – det räcker.

– Vi har fyra planer som plogas också, men vi har en avsaknad av konstgräsplaner, säger Gunnar Dahlberg.

Överst på fotbollsklubbarnas önskelista står en hall med en konstgräsplan för 11-manna och Täby FK har lämnat in en skrivelse om detta som kommer att tas upp på nästa möte i kultur- och idrottsnämnden, berättar Gunnar Dahlberg.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.