Täby IS bygger laget med egna talanger

Täby IS har hämtat hem David Higgs från Frej Täby. Värvningen kan bli den enda, då tränaren Görgen Åberg främst vill bereda väg för egna talanger i division 3.

Om medlemmarna i Täby IS och IFK Täby enas om att starta en gemensam fotbollsklubb kommer det inte påverka Täby IS återkomst i division 3 nästa år. Men trots att junior- och seniorlag i respektive klubb ska fortsätta som vanligt tänker Täby IS-tränaren Görgen Åberg tjuvstarta genom att öppna för fler Täbytalanger i seniortruppen.

– Vi har otroligt starka kullar som kommer nu. 94:orna tränade jag när de var yngre, 95:orna är också mycket bra. Det ska bli skitkul och spännande att se vad de spelarna kan göra redan nästa säsong, säger han.

Juniorernas chans till seniorspel ska öppnas genom att a-truppen bantas. Det finns ingen spikad siffra på antalet seniorspelare i TIS 2013. Syftet är i vart fall att juniorer ska fylla de sista platserna på träningar, och därmed närma sig division 3-spel.

– Det klart att vi får skynda långsamt, viktigast är deras utvecklingsmiljö i respektive juniorlag. Men jag gillar grundidén som sammanslagningen mellan IS och IFK bygger på. Vi ska bli bättre på att fostra spelare och ha egna produkter i seniorlagen.

Klart är att Täby IS tappar två trotjänare i Kenneth Italiener och Mattias Järnström. Görgen Åberg befarar att det kan rubba balansen.

– För att matcha in juniorer behövs ”gubbar” på plan. Jag hoppas därför att David Higgs kan axla den rollen trots att han bara är 30.

David Higgs blir även assisterande tränare.

– Jo, jag är beredd att uppfostra juniorer. säger David Higgs. Det är trots allt ett steg att ta från junior- till seniorfotboll. Killarna behöver spetsa öronen, ta råd och vara beredda att göra jobbet som krävs.

Han var 27 när han gick till Frej. Inte ens han själv trodde på allvar att division 1 var en nivå för honom. Men han blev ordinarie i backlinjen.

– Det går om man vill och lyssnar på tränarnas råd. Nu hoppas jag kunna ge tillbaka av det jag lärt mig och bidra med rutin på plan, säger David Higgs.