Täby IS till trean efter 10–0 i sista

Täby IS fick en gratis­chans att vinna division 4 – och utnyttjade den mästerligt. Det blev hela 10–0 mot Kungsängen.

– I kväll ska det firas, sa Görgen Åberg efter målkalaset.

Fotbollens division 4 norra Stockholm har de senaste veckorna varit en uppgörelse mellan tre lag: Täby IS, Vallentuna och Lidingö. Inget av lagen mådde bra av att leda tabellen fram till sista omgången. Då höll TIS spökena på avstånd.

– Klart att vi fick en gratis­chans när Enebyberg vann hängmatchen mot Vallentuna. Innan VBK förlorade den var vi inställda på kval, men visste samtidigt att det är svårt att leda serien, säger tränaren Görgen Åberg.

Han såg dock ingen nervositet inför lördagens borta- match mot Kungsängen, där TIS-truppen med en poängs tabelledning skulle spela hem serien. Efter fem mållösa minuter, där hemmalaget inte kom över halva plan, gjorde Andrew Svensson förlösande 1–0. Efter cirka 30 minuter gjorde Fredrik Fhanér 3–0.

– Då var jag helt säker på serieseger. Spelarna också.

Att därifrån hitta motivation att avsluta säsongen med målkalas är imponerande. Åberg gav många spelare chansen att lira och flera var angelägna om att bidra med sitt till segerns sötma.

– Spelarna hade kul. Hemmamatchen mot Vallentuna blev vår krampmatch, lyckligtvis hade även VBK och Lidingö botten­napp.

Görgen Åberg talar om ”en konstig och jobbig säsong” när han ska sammanfatta året.

– 31 spelare har fått speltid och det är för många normalt. Främst har forwards gått sönder hela tiden.

Han menar att kollektivet ligger bakom seriesegern, men lyfter också fram en enskild spelare: André Gresillon, som blivit bokförd för drygt 20 målgivande passningar.

– Jag är svag för dem som spelar fram till mål, André har gjort det ofta och bra. Jag tycker att tabellen blir rättvis på något vis. Vi tar nio av tolv poäng mot de två toppkonkurrenterna, VBK tar sex och Lidingö tre.

För Görgen Åberg är det tredje gången han tar upp ett lag en division. Senast Täby gick upp, via kval, var han tränare. Han har även lotsat Roslagskulla upp i fyran.

– Det känns bra – igen.