Täbys fartfantom tog historisk seger i Kina

Erik Stark
Erik Stark drog ifrån i slutet av loppet i Harbin, Kina, och tog sin första VM-seger i F1.
Erik Stark tog sin första seger i Formel 1 på vatten i Harbin i Kina förra helgen – en milstolpe i karriären för den 29-årige fartfantomen från Täby.
– Otroligt att få vinna på båtracingens högsta nivå. Jag grät när jag passerade mållinjen, säger han.

Båtarna i Formel 1 har en toppfart på 220 kilometer i timmen och accelererar från 0 till 100 på 1,2 sekunder. Men höga hastigheter är inget som skrämmer Erik Stark. Tvärtom var det farten som fick honom att fastna för båtracingen.

Erik Stark

Båtarna lyfter från vattnet på raksträckorna. Miljöpåverkan är dock minimal enligt Erik Stark. ”Vii kör på ”gröna” motorer som är optimerade att förbränna allt den suger i sig för att uppnå maximal prestanda. Sen köper även mitt team utsläppsrättigheter för att kompensera”, säger han.

– Ja, jag har alltid gillat fart. Det är så otroligt att få känna g-krafterna i svängarna och hur man verkligen kan få hela båten luftburen på raksträckorna.

Racerförare av en tillfällighet

Han började köra år 2000, 11 år gammal, av en tillfällighet. Erik skulle ta förarbevis och det råkade vara på en racingklubb.

– Jag blev mer och mer intresserad av racing. Året efter fick jag låna klubbens båt för att köra några race och så småningom köpte vi en egen båt.

”Den unge vilden”

Erik tävlade sig allt högre upp i klasserna och gjorde 2009 debut i F2 där han blev ”Rookie of the year”. Han satte sig i respekt bland motståndarna med tuffa dueller och flera våldsamma krascher, och gavs smeknamnet ”Den unge vilden”.

Erik Stark

2014 tog Erik Stark steget från F2 till F1, den allra högsta klassen.

– Under ett race är jag aldrig rädd, men självklart kan det sitta i ett tag efter att man precis har varit med om en krasch. Fast det släpper ganska snabbt för mig.

Den vilda körstilen gjorde att Erik inte tog sig i mål en enda gång i VM-serien 2010, men han skulle få sin revansch.

Fyra raka VM-titlar i F2

Åren 2011–2014 tog Erik hem fyra raka VM-titlar i F2 och tog därefter steget upp i den högsta klassen F1.

Även i F1 utsågs Erik till ”Rookie of the year” och 2016 slutade han på en total sjätteplats i VM-serien.

Erik Stark

Erik Stark högst upp på prispallen i Harbin, efter sin första seger i F1.

I den tredje av årets sex deltävlingar kom alltså den första segern i F1. Erik vann kvalet i Harbin och när det väl gällde fick han en perfekt start från pole position.

Vann med nio sekunder

Under loppet jagades han av främst Thani Al Qemzi från Förenade Arabemiraten som försökte med flera attacker, men Erik lyckades behålla ledningen. Under andra halvan av det 53 varv långa loppet lyckades Erik gå ifrån och var till slut drygt nio sekunder före Al Qemzi i mål.

Erik Stark

Erik Stark på prispallen i Harbin, Kina.

– Att vinna till slut var fantastiskt. Kanske såg det lätt ut, men det var det inte. Thani var nära mig och hade jag gjort ett enda misstag så hade han gått förbi, säger han.

Fyra i VM-serien

I och med segern klättrade Erik till fjärde plats i VM-serien med 27 poäng, och har 11 poäng upp till ledaren Alex Carella från Italien.

Erik Stark

Erik Stark kör för Jonas Anderssons Team Sweden.

Tre deltävlingar återstår nu av VM-serien, F1H2O World Championship. Nästa går i Kina den 1 oktober och de två avslutande avgörs i Förenade Arabemiraten den 8 och 15 december.