Min lokala hjälte

Täbytjejer gräver guld i Slovenien

Julia pettersson och Minora Bristedt
Julia Pettersson och Minora Bristedt.
Minora Bristedt
Fem tjejer och fem killar ingår i mixedlandslaget.
Julia Pettersson i fristående, ett av redskapen i truppgymnastik.
Julia Pettersson i fristående, ett av redskapen i truppgymnastik.
Trampett är ett av tre redskap i truppgymnastik.
Trampett är ett av tre redskap i truppgymnastik.
Täbytjejerna Minora Bristedt och Julia Pettersson är just nu i Slovenien för att tävla i EM med mixedlandslaget i truppgymnastik.
– Det är hård konkurens, men vi satsar mot guldet, säger Minora Bristedt.

De har tränat tillsammans sedan de var ”väldigt små” berättar Minora Bristedt, först i Täby Gymnastikförening och sedan tre år i Brommagymnasterna.

– Grunden fick vi i Täby, säger Minora Bristedt.

En bra grund verkar det som. Båda har nått mixedlandslaget i truppgymnastik och ingår i laget, som består av fem tjejer och fem killar, som nu jagar EM-medalj i Slovenien.

– Gymnasterna är handplockade för att skapa det absolut starkaste mixedlandslaget någonsin. Det är många nya både på herr- och damsidan, men samtidigt flera med erfarenhet från tidigare landslagssatsningar, säger Ola Härstedt, ansvarig mixedlandslagstränare.

Julia Pettersson hör till de nya i laget medan Minora Bristedt var med i EM på Island 2014 då Sverige vann guld. Sverige hör till guldkandidaterna även i år, men man har tuff konkurrens från framför allt Norge och Danmark.

Tolv nationer deltar i kvalet på torsdag kväll. De sex bästa går till finalen på lördag.

Truppgymnastik består av tre redskap. I fristående dansar alla i laget tillsammans och utför olika svårighetsmoment. I tumbling gör gymnasterna serier med flera volter på rad på en lång matta. I trampett springer de fram och studsar upp och snurrar i luften.

Hur det går för det svenska laget kan ni följa i SVT som direktsänder finalen på lördag  (SVT1 12.30–13.05 och SVT2 13.05–14.00). För till final vågar Minora Bristedt lova att Sverige tar sig.

– Ja, det kommer vi att göra. Sedan får vi se. Vi är med och slåss om medaljerna, säger hon.