”Taekwondon har blivit för våldsam”

En ung Won-Sup Lim hemma i Syd­korea.
En ung Won-Sup Lim hemma i Syd­korea.
Han är ensam i Sverige om svart bälte, nionde dan. Men Won-Sup Lim tycker att taekwondon blivit för våldsam och kämpar för att sprida sin egen stil. Trots åtta års stenhårt arbete är ut­övarna inte fler än 70.

– Mina elever säger att jag är en drömmare, haha. Jag trodde själv att det skulle vara fler i dag, men det är mycket som konkurrerar. Svenska barn sitter mycket framför datorn i dag, säger Won-Sup Lim hemma i lägenheten i Husby.

Grandmaster Lim, som han kallas i taekwondokretsar, kom till Sverige från Sydkorea 1975 för att sprida den koreanska kampsporten i Norden.

Uppdraget är sedan länge slutfört. Över 40 000 män, kvinnor och barn i Norden tränar i dag taekwondo. Won-Sup Lim själv är stormästare med svart bälte, nionde dan, och skulle gott kunna luta sig tillbaka.

I stället har han tagit strid mot taekwondo-etablissemanget och grundat en egen disciplin – Mool heuk gil ”vattnets och jordens väg”. Främst var det den ökande skadefrekvensen som oroade.

I Mool heuk gil, som han kallar för en kampkonst, riskerar man aldrig att skada sin motståndare. Rörelserna är desamma, men man stoppar innan man träffar.

”Taekwondon lär inte ut vad som är rätt och fel. Kill him, sparka honom i huvudet. Det är fel. Kampsporten bör även använda människans intellekt. Annars kan händer och fötter bli till ett dödligt vapen”, sa han när Mitt i senast träffade honom våren 2006.

Mool heuk gil hade då ett par år på nacken, knappt 40 utövare i Sverige och Won-Sup Lim hade just anlitat en pr-expert för att sprida kampsporten i världen.

Sex långa år har gått, och antalet utövare är inte fler än 70.

Men Won-Sup Lim vägrar att ge upp. På vardagsrumsbordet ligger den första boken i en serie om Mool heuk gil.

Han fick nobben av bokförlagen, men har gett ut den på egen hand, och hoppas nu på ett större genomslag för sin kampkonst.

”Ungdomens filosofi som kampkonst” baseras på en rad uppsatser som hans elever skrivit i samband med uppgradering. Ämnena i boken har en direkt koppling till rörelserna – mönstren – i Mool heuk gil, och symboliserar viktiga delar av livet.

Tacksamhet, föräldrar, tillit, rättvisa, tålamod och drömmar är exempel på frågor som eleverna filosoferar kring. I Mool heuk gil är det lika viktigt att träna tanken som kroppen. Det är den stora skillnaden jämfört med konventionell taekwondo, menar Won-Sup Lim.

– Varför tycker unga inte om kampkonst? Jag vill hjälpa till i samhället och lära barn inför framtiden. Det blir ett bättre samhälle med Mool heuk gil, säger stormästaren.

Han har utbildat sydkoreanska fallskärmsjägare i närstrid. I dag kämpar Won-Sup Lim från Husby för att sprida en taekwondo utan kroppskontakt där moraliskt tänkande är lika viktigt som teknik.

Fakta

Vill återförena Nord- och Sydkorea

Namn: Won-Sup Lim.

Ålder: 69 år.

Bor: Husby.

Familj: Barnen Tong-Il Lim, 28, Mi Sun Lim, 39, och Ji-Pyo Lim, 43. Den sistnämnde är förbundskapten för finska taekwondolandslaget.

Meriter: Introducerade taekwondon i Norden. En av få i världen som har svart bälte, nionde dan.

Aktuell: Med nya boken ”Ungdomens filosofi – om Mool Heuk Gil – som kampkonst”, som bygger på uppsatser som eleverna skrivit.

Övrigt: Skriver politisk poesi i förhoppning om att återförena Syd- och Nordkorea.