Tajta vännerna blir heta motståndare

Nära vännerna Bojan Djordjic och Henok Goitom ställs mot varandra på måndag när BP möter AIK. ”Man vill bara vinna, det handlar inte om att du är min vän varsågod du får göra ett mål”, skrattar Bojan.
Nära vännerna Bojan Djordjic och Henok Goitom ställs mot varandra på måndag när BP möter AIK. ”Man vill bara vinna, det handlar inte om att du är min vän varsågod du får göra ett mål”, skrattar Bojan.
De är tajta vänner, driver en fotbollsklubb tillsammans och bor snart i samma hus i Fredhäll.

På måndag ställs AIK:s Henok Goitom och BP:s Bojan Djordjic för första gången mot varandra på en fotbollsplan.

Den ena växte upp i Husby och den andra i Kista. Varje kväll klockan sex träffades Henok Goitom och Bojan Djordjic på fritidsgården Trean i Husby för att spela fotboll.

Genom åren har Henok alltid spelat i tröja nummer 36, i den mån den varit ledig, som en påminnelse om var han en gång kom ifrån – fritidsgården Trean klockan sex.

Bojan var ett par år äldre, men fotbollen förde dem samman och de blev nära vänner.

En vänskap som har vuxit sig starkare genom åren.

– Vi är tajtare än tajt, säger Bojan. Det är snack varje dag. Om man har tråkigt och sitter i bilen ringer man honom. Eller om det är någon match på tv, eller någon film eller något program.

Om en vecka räcker det att knacka på dörren. Då flyttar nämligen Bojan Djordjic in i Henok Goitoms hus i Fredhäll.

När de inte tränar eller matchar Kista Galaxy på Kvarnbacka BP hänger de gärna på stamhaket, Italiano Papà på Nybrogatan.

– Det är vårt barhäng, vi vet vår hörna. Det är lugnt, man kan prata om allt, säger Henok.

Även under proffsåren utomlands höll de kontakt, över telefon eller Skype.

Planen var att spela i AIK tillsammans en dag. Men tajmingen var dålig. Bojan tog trippeln med AIK 2009, när Henok fortfarande var kvar i La Liga.

I fjol när Henok skrev på för AIK var Bojan redan klar för moderklubben Brommapojkarna.

– Det är tråkigt förstås, säger Henok.

– Det hade varit perfekt att spela tillsammans i AIK. Vi skulle ha kompletterat varandra. Jag skulle ha lagt de bollar han vill ha, säger Bojan.

På måndag ställs de för första gången mot varandra på en fotbollsplan, när AIK möter BP på Friends Arena.

– Det känns lite konstigt. Vi spenderar så jäkla mycket tid tillsammans, sedan ska man gå ut där med rödsvart och han ska vara där med AIK, säger Bojan.

– Om vi skulle hamna i en 50–50-duell, jag vet inte vad som skulle hända. Självklart kommer jag inte att lägga en armbåge på honom, säger Henok.

Konstigast blir det för Kista ­Galaxys spelare, som inte vet vem av sina båda tränare de ska hålla på. Bojan försöker bearbeta dem med sin lite mer aggressiva ­approach.

– Jag har sagt att de som inte står i BP:s bortaklack – eftersom vi inte brukar ha någon – inte är välkomna tillbaka, haha.

Henok Goitom är segerviss.

– Det finns inget annat än tre poäng. Vad är AIK om vi förlorar? säger han.