Talangen Kouakou ska blomma ut i BP

BP:s nyförvärv på anfallssidan Christian Koakou har sin styrka i spelförståelsen och tajmingen när det gäller att komma till avslut: ”Jag är bra på att läsa av spelet och har en massa bilder i huvudet om vad som kan hända i nästa situation”, säger 18-åringen.
BP:s nyförvärv på anfallssidan Christian Koakou har sin styrka i spelförståelsen och tajmingen när det gäller att komma till avslut: ”Jag är bra på att läsa av spelet och har en massa bilder i huvudet om vad som kan hända i nästa situation”, säger 18-åringen.
AIK ville behålla honom, men Christian Kouakou var så less på att sitta på bänken att till och med division 6 var ett bra alternativ. Nu får en av Sveriges största forwards­talanger chansen att visa vad han går för i BP.

– Att vi värvar honom beror givetvis på att vi tycker att det är en bra och utvecklingsbar spelare. Och han är en bra målskytt. Mauricio Albornoz och Andreas Eriksson (BP:s främsta målgörare i fjol) har gjort det bra offensivt, men de är egentligen mer mittfältare, säger Brommapojkarnas klubbchef Ola Danhard.

Christian Kouakou öste in mål som pojkspelare, flyttades redan som 15-åring upp i AIK:s a-lag och debuterade blott 16 år gammal i allsvenskan – som den yngsta AIK-spelaren genom tiderna.

Trots den enorma potentialen som de flesta, från AIK:s sportchef Björn Wesström till P19-landslagets förbundskapten Tomas Turesson, sett hos honom har karriären inte riktigt tagit fart.

Konkurrensen i AIK har helt enkelt varit mördande med etablerade namn som Henok Goitom, Kennedy Igboananike och Kwame Karikari i forwardsbesättningen.

Totalt har det blivit sju allsvenska matcher, samtliga på inhopp.

– Det tar mentalt när tränaren rabblar upp truppen och så hör man inte sitt namn. Veckorna går, sedan blir det något inhopp och så bänken igen. Sedan kanske tränaren inte vill att du ska spela med juniorerna eftersom du ändå är där i a-truppen och kanske ska hoppa in. Du får inte spela någonstans. Till slut kommer man till en punkt då man vill spela. Var spelar ingen roll, division 1 eller 6, bara du spelar, säger Christian Kouakou när vi träffas i BP:s klubbhus på Grimsta IP.

Totalt fick han spela 13 matcher i fjol, en situation han inte ville hamna i igen. Ändå var beslutet att lämna AIK, klubben han vuxit upp i och älskar, extremt svårt att ta.

– AIK kommer alltid att finnas i mitt hjärta, men till slut måste man tänka på sig själv. Jag har lagt ner massor av tid, känner mig i jättebra form, jag vill inte bli den där tredje forwarden igen. Jag vill spela.

Christian Kouakou gjorde sin första träning med BP i måndags och känner sig redan hemma.

Han känner flera av spelarna i laget från U19-landslaget, dessutom Gabriel Özkan från AIK.

– Det är mindre press att komma hit, säger han och tittar ut över ett snöigt Grimsta IP.

– AIK:s träningar är fulla med människor som säger en massa saker när det går dåligt. Det här är lite utanför, man kan vara sig själv. Det är perfekt.

Du har inte spelat så mycket, men utmålas ändå som den målskytt som BP har saknat. Gör det dig nervös?

– Jag har alltid gjort många mål under pojk- och ungdomsåren, på seniornivå har det inte blivit så många matcher. Jag tror att nyckeln är att inte tänka så mycket, utan att kämpa hårt, träna hårt och visa hjärta, då kommer det att gå bra.

Första matchen i BP:s rödsvarta tröja närmar sig för killen som spelar i sitt lyckonummer, 12. Den 1 februari lyfter laget mot ett träningsläger på Cypern.

– Jag blev lite förvånad när BP ville ha mig, en oprövad bänkspelare från AIK. Men det bevisar att de tror på mig. Jag ska göra allt för att visa att de har rätt, säger Christian Kouakou.

Fakta

Debuterade i allsvenskan 16 år ung

Namn: Christian Kouakou.

Ålder: 18 år.

Bor: Akalla.

Familj: Mamma Marie, pappa Mathieu som har rötterna i Elfensbenskusten, lillasyster Lorine, flickvännen Daniella.

Meriter: 22 u-landskamper.

Klubbar: AIK, Akropolis (lån), Mjällby (lån), BP.

Kuriosa: Debuterade i allsvenskan 2012, blott 16 år gammal.