Talangen lät sig inte knäckas av straffet

Lovord och superlativ flödar när AIK:s tränare beskriver Sam Lundholm från Vaxholm.

Fotbollstalangens entré i rikspress handlade dock om ett könsord riktat mot domaren med sträng avstängning som påföljd.

AIK:s allsvenska trupp lämnar förmiddagsträningen på Karlberg. Sam Lundholm och ytterligare en spelare blir kvar och AIK-tränaren Andreas Alm kollar att de kommer i gång med specialträningen – skottstyrka med sämre foten – innan också han avviker.

– Sam är envis, en tjurig spelare på ett bra sätt, säger han. I våra fystester är han hittills bäst. I avslut runt straffområdet tillhör han truppens absolut bästa. Där har han verkligen spetsegenskap, han är en mycket spännande spelare.

För Sam Lundholms del började säsongen bra, med mål i premiärmatchen på Friends mot Helsingfors. På stopptid satte han segermålet 2–1 med ett direktskott med den hyllade vänsterfoten.

Ännu större blev rubrikerna när han i våras stängdes av i åtta matcher, efter ett frustrerat utbrott i P19-matchen mot Åtvidaberg.

– Jag skrek ett könsord. Jag vet att det var dumt, men tycker att förbundets straff var hårt.

Efter AIK:s protest fick han i alla fall spela de tre P19-landskamper som initialt ingick i disciplinnämndens straff.

– Jag fick bra stöd av klubben och har lagt det där bakom mig.

Kunde straffet ha knäckt dig?

– Nej.

Förra helgen gjorde Sam Lundholm allsvensk debut, ett inhopp mot Malmö. Före det spelade han en halvtimme mot Manchester United och hann bland annat slå en tunnel på fransosen Patrice Evra.

– Sam har jättebra teknik, fina genombrott med sin kvickhet. Han kommer att bli jättebra, jag är hundra procent säker och har aldrig haft fel, säger assisterande AIK-tränaren Nebojša Novakovic.

Sam Lundholm hade knappast sagt emot om han hört berömmet. Blygheten blandas med gott självförtroende. Han tycker sig ha visat tillräckligt för att förtjäna mer speltid. Målet inför säsongen var en plats i startelvan. Den har hittills uteblivit, men han känner att det är nära.

Andreas Alm trodde i vintras att Sam skulle ha en bra utveckling och överraskas inte om han snart tar ut talangen i startelvan.

– Han klarar det nu och är nära.

– Det är spännande med en ung spelare som ganska sent kommit till elitmiljö, det vill säga inte varit i vår akademi från början, fortsätter AIK-tränaren. Man kan dra nytta av att han är ”oskolad” och lägga till saker så att han blir ännu bättre.

Hur spunnen ur fotbollsmyllan är då Lundholm? Som 14-åring ”slutade han helt” i Vaxholm. Två år senare testade han ändå i Viggbyholm, men kände att tre pass plus match var otillräckligt, och när AIK tog kontakt tvekade han inte.

– Jag sa att jag ville spela här. Så har det blivit och jag trivs.

Sam Lundholm skrek åt domaren och stängdes av i åtta matcher i våras. Men nu lovordas 19-åringen, som hoppas på en plats i AIK:s startelva inom kort.

Fakta

I pappas och farfars fotspår

Namn: Sam Johan Hampus Lundholm.

Ålder: 19 år.

Bor: Vaxholm.

Familj: Mamma, pappa, tre bröder och en syster.

Klubbar: Vaxholm, Viggbyholm, AIK.

Allsvenskt påbrå: Farfar Hans Johansson spelade i Djurgården på 50-talet och pappa Johan Johansson i AIK 1988–1991.

Favoritposition: Centralt mittfält.

Aktuell: Kom till AIK som junior 2012. Skrev i vintras seniorkontrakt och närmar sig nu start­elvan.