Talangen som gick upp i rök är tillbaka

Förra Hammarbystjärnan Nadir Benchenaa lockades till Arameiska Syrianska i division 2 av Chamoun Georges. De är båda 84:or och tampades under pojkåren i DIF och HIF. ”Det ska bli fett kul att spela med Chamoun och kriga om seriesegern”, säger Nadir.
Förra Hammarbystjärnan Nadir Benchenaa lockades till Arameiska Syrianska i division 2 av Chamoun Georges. De är båda 84:or och tampades under pojkåren i DIF och HIF. ”Det ska bli fett kul att spela med Chamoun och kriga om seriesegern”, säger Nadir.
Succédebut för Hammarby i allsvenskan, given i U21-landslaget – Nadir Benchenaa spåddes en lika lysande framtid som Zlatan, men försvann sedan från fotbollsradarn.

Nu tar 29-åringen ny sats i Arameiska/Syrianska.

Nadir Benchenaa flåsar som en bälg när han jonglerar med bollen på sin nya hemmaarena Brunna IP i Norsborg. Han spelade sin senaste match för tre år sedan då korsbandet i vänster knä rök, och har inte gjort en försäsong på fem år.

– Det här är precis vad man behöver för att komma tillbaka. Jag behöver gå ner tre-fyra kilo, bygga lite muskler och stärka upp knäet, säger 29-åringen som en gång betraktades som en av svensk fotbolls allra största talanger.

Benchenaa tillhör Bajens gyllene generation, 84:orna, med spelare som Fredrik Stoor, Björn Runström, Haris Laitinen och Erkan Zengin. Men det var Nadir Benchenaa som skapade de stora rubrikerna.

Först när han som 16-åring gick som ungdomsproffs till franska Rennes. Sedan när han efter drygt två år återvände till Hammarby och succédebuterade som offensiv mittfältare i A-laget.

Benchenaa gjorde en bländande match inför 35 000 åskådare på Råsunda, han assisterade till 3–1 och fixade Hammarbys första derbyseger mot AIK på fem år.

Fotbollssverige gick i spinn, en stjärna hade fötts. Liksom Zlatan var han från förortsbetongen – fast Bredäng i stället för Rosengård – lika kaxig, gudabenådad och tekniskt briljant som Ibra.

Men karriären gick i stå.

Benchenaa ratades av Hammarbys tränare Anders Linderoth och rutschade nedåt i seriesystemen.

Genom åren har han representerat en brokig samling klubbar i en rad länder. Senaste adressen var WA Tlemcen i den algeriska högstaligan.

– Vår tränare tyckte att jag var tillräckligt bra för att spela i landslaget och skulle presentera mig för landslagstränaren. Just den matchen gick jag sönder. Det är mycket tillfälligheter i fotboll, säger Nadir Benchenaa och ler snett.

Lite har han sig själv att skylla, medger 29-åringen. Fotbollsmässigt platsar han i vilket lag som helst, men det har ofta skurit sig utanför planen. Han kände sig lätt orättvist behandlad och fick inte veta varför han petades.

– Jag gjorde inte de där extra träningarna utan hängde med huvudet och lämnade så småningom klubben. Om jag hade varit lite mer man så hade jag kunnat bemöta de där tränarna: ”Vad gör jag för fel?” Där är jag mer i dag, säger Nadir Benchenaa.

Han hade behövt sin mamma Margots stöd genom svackorna. Men hon dog 44 år gammal i cancer när Nadir bara var 16 år. Samma vecka som han togs ut i pojklandslaget.

– Jag förlorade mycket när hon dog.

Trots allt är han nöjd med varenda ögonblick på fotbollsplanen, men har mer att ge.

– Här och nu kan jag inte säga att jag vill tillbaka till Hammarby och spela upp laget i allsvenskan, även om det är en fin dröm. Nu vill jag bara spela fotboll igen och försöka vinna de matcher jag kan åt Arameiska/Syrianska, säger han.

Fakta

Redondo och Rivaldo=Benchenaa

Namn: Nadir Benchenaa.

Ålder: 29 år.

Bor: Söderort.

Klubbar: Spårvägen, Hammarby IF, Rennes FC, Hammarby IF, Örgryte IS, Assyriska FF, Gröndals IK, SV Babelsberg 03. U.R. Namur, FK Khazar Lankaran, Dalkurd FF, Wa Tlemcen, Arameiska/Syrianska Botkyrka IF.

Kuriosa: Den bästa Nadir spelat med är Yoann Gourcuff, Lyon. Själv beskriver han sig som en mix av Redondo och Rivaldo.