Talanger handplockas

Shervan Brikfany är första eleven i Ross Tensta gymnasiums nya fotbollsklass som startar till hösten. Här tillsammans med fotbollsläraren Björn Dahlman och Onur Ekici, som ansvarar för fotbollsprofilen.
Shervan Brikfany är första eleven i Ross Tensta gymnasiums nya fotbollsklass som startar till hösten. Här tillsammans med fotbollsläraren Björn Dahlman och Onur Ekici, som ansvarar för fotbollsprofilen.
Shervan Brikfany, 15, börjar i Ross Tensta gymnasiums nya fotbollsklass till hösten. Framför allt är det samarbetet med Åtvidabergs FF som lockar.

– Det är en superbra chans att kliva in i allsvenskan om två-tre år, säger han.

Ross Tensta gymnasium startar om sin fotbollsprofil till hösten, den här gången med ett unikt samarbete med allsvenska Åtvidabergs FF.

– Såvitt jag vet finns det ingen annan gymnasieskola som på det här sättet knyter ihop ett miljonprogram i Stockholm med en liten bruksort ute i landet, säger Onur Ekici som är fotbollsansvarig på Ross Tensta gymnasium.

Han är själv uppvuxen i Åtvidaberg. Började spela fotboll som knatte i Åtvidabergs FF och gick hela vägen upp till a-laget, men tvingades lägga av på grund av en skada 2004.

Han startade fotbollsgymnasiet i Åtvidaberg och flyttade så småningom till Stockholm där han de senaste åren har ansvarat för fotbollsprofilen på Ross Tenstas gymnasium.

På fritiden har han tränat Nordens bästa 14-åringar i Stocksunds IF.

Nu återupptar han samarbetet med sin gamla klubb.

– Det är en win win-situation för båda parter, säger Åtvidabergs FF:s sportchef Mats Karlsson. Vi vet att det finns många duktiga fotbollspelare i västerort. Drömmen är förstås att hitta någon som kan gå hela vägen till Åtvidabergs a-lag. För oss är det här ett sätt att få ett större upptagningsområde.

Nystarten för Ross Tenstas fotbollsprofil blir lite annorlunda. I stället för att öppna för alla sökande utifrån har Onur Ekici åkt runt i västerort, tittat på fotbollsmatcher och handplockat 18 killar till fotbollsklassen.

Några kommer från elitlag som Vasalund och Brommapojkarna, andra från mindre lag eller inget lag alls.

– Vi har fantastiskt duktiga fotbollspelare i västerort, men många får aldrig chansen att visa vad de går för utan lägger av, säger Onur Ekici.

Samarbetet med Åtvidaberg innebär en kortare väg till ett a-lag, menar Björn Dahlman, tränare i Ross Tensta blivande fotbollsklass.

– Större lag köper ofta in spelare utifrån i stället för att plocka in ungdomar. Åtvidaberg gör tvärtom, de föredrar unga spelare vilket är en jättefördel för de som är från det här området, säger Björn Dahlman.

Magnus Eriksson är ett bra exempel. Han lyckades aldrig riktigt slå sig in i AIK:s seniorverksamhet utan gick via Väsby United till Åtvidaberg. Sedan blev han proffs i Belgien och spelar från den här säsongen i Malmö FF.

Vasalundsspelaren Shervan Brikfany, 15, tvekade aldrig när han fick frågan att börja i den nya fotbollsklassen. Särskilt inte när han fick höra att han ska få åka ner i sommar och provspela för Åtvidabergs U19-lag.

– I andra fotbollsgymnasier spelar du i tre år, inget händer. Här får jag direkt en chans att provspela för Åtvidabergs U19-lag. Det betyder allt. I dagens fotboll handlar mycket om kontakter för att lyckas, säger Shervan Brikfany.

Vad vet du om Åtvidaberg?

– Inte så mycket mer än att min kompis kusin, Imad Zatara, spelar där. Det här är en superbra chans för mig att kliva in i allsvenskan om två-tre år. Jag kan inte få en bättre möjlighet, säger Shervan Brikfany.

Fakta

Fotbollsprofilen har varit vilande

Ross Tenstas fotbollsprofil har varit vilande ett år och startar om i höst med en handplockad fotbollsklass.

18 killar läser ekonomiprogrammet med fotboll som individuellt val.

De utvalda eleverna är talangfulla fotbollsspelare, skötsamma och har bra betyg.

Samarbetet med Åtvidabergs FF innebär ett utbyte fotbollsmässigt och socialt.

I höst åker eleverna till Åtvidaberg för att träffa elever på fotbollsgymnasiet, samt spelare i det allsvenska laget.