ANNONS

Tände på triathlon efter mördarbacke

Mont Ventoux.
Mont Ventoux.
Sussi Lorinder upplevde både dödsångest och eufori när hon testade en racercykel på Tour de France värsta stigning – bergsetappen uppför Mont Ventoux.

Men väl på toppen var en gnista tänd – det var triathlet hon skulle bli.

Den 11 oktober startar hon i Ironman på Hawaii.
ANNONS

En av de klassiska etapperna i cykeltävlingen Tour de France är klättringen uppför Mont Ventoux. Hösten 2012, utan att någonsin tidigare ha suttit på en racercykel, pressade sig Sussi Lorinder och maken Erik uppför den monsterstigning som berget erbjuder.

– Man kan inte stanna, då kommer man inte igång igen, så brant är det. Jag kände efteråt att jag aldrig tagit ut mig så tidigare. Jag trodde att jag skulle dö av trötthet. Det ledde till viljan att testa min gräns.

Några månader senare, i januari 2013, inledde småbarnsmamman sin träning för att kanske göra en triathlon i framtiden – trots att hon avskyr simträning. Hon hade sålt in ett reportage för tidningen Active Escape och åkte på läger till Fuerteventura, Playitas med Sveriges bästa triathleter.

Tidningsedaktören förväntade sig att Sussi – för att fånga känslan – skulle delta i träningarna. Och utan Sussis vetskap anmälde redaktören henne till Ironman Kalmar, Sveriges största triathlon.

– Jag kom hem och var helt såld, kär och sa att jag siktade på Kalmar 2014. Hon avslöjade att jag redan var anmäld – till 2013. Det var bara att köra.

Sussi sprang 400 och 800 meter som ung. Som 14-åring ledsnade hon, men har alltid sprungit.

1998 debuterade hon i Stockholm Marathon. Tiden 4.00,37 är fortfarande ett sår och de två efterföljande loppen gick ännu långsammare. Under träningen inför maran 2001 fick hon en stressfraktur. Läkarens dom var hård: ”du kommer aldrig mer att springa, lägg ner det där”.

Roslagens Jiujitsuklubb, som drivs av Sussi och maken Erik Lorinder i en dojo i familjens hus, blev alternativet till löpningen. Men så 2007 sprang hon igen, nu utan smärta. I våras sprang hon Paris maraton på 3,36.

Nu, knappt två år efter att hon blivit helt såld på triathlon, har Sussi Lorinder lyckats kvala in sig till mytomspunna Ironman på Hawaii. Knappt 4 kilometer simning, 18 mil cykling och ett maratonlopp löpning i 30-gradig värme och hög luftfuktighet väntar.

ANNONS

– Jag ligger förmodligen sist efter simningen. Sen kommer jag ifatt många under cyklingen och löpningen.

Hon sätter inte upp några tidsmål. Flera gånger säger hon sig hata tävlingar: ”målet är målet”.

– Min första start i Kalmar triathlon var den roligaste dagen i mitt liv. Har jag samma känsla på Hawaii som i Kalmar är jag jättenöjd. Triathlon är galet jobbigt, så därför måste det också vara roligt – annars är det inget för mig.

Triathleten Susanne Lorinder är främst en löpare, gillar att cykla medan simträning inte är hennes favoritsysselsättning.

Fakta

Minst 8 timmars träning per vecka

Namn: Susanne Lorinder.

Ålder: 43 år.

Bor: Österskär.

Familj: Maken Erik och sönerna Wilfred, 8 och Benjamin, 4.

Yrke: Fotograf.

Blogg: Sedan januari 2013 bloggar Sussi om träning. Målgruppen är de som likt hon är över 40, har barn, jobb, inte får ihop livet och undrar när de ska ha tid att träna.

Träningsdos: 8–12 timmar i veckan, varav ett pass är runt fyra timmar på cykel.

Klubb: NSE, Norra Stockholms endurance.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.