Min lokala hjälte

Tar NHL-bucklan till stan

Marcus Krüger tillhör de färskaste svenska ishockeyspelarna i NHL. Men bara två år efter debuten fick centern höja Stanley Cup-bucklan.

Snart ska han ta den till Huddinge.

En ung man står på Kristinebergs IP:s kortsida och skjuter rygg som en katt. Så börjar han sidsteppa som Loreen, lägger sig och gnuggar ryggen mot två mindre bollar för att avsluta med några kortare ruscher på den slitna tartanbanan.

Det är ingen fanatiker som uppfunnit en ny sport.

Det är nyblivne Stanley Cupmästaren Marcus Krüger som hittat ut ur ishallen. Efter elva månader.

– Jag har aldrig varit med om en så lång säsong – att spela över midsommar. Nu har jag skavanker lite varstans – i axlar och knän. Men jag vet att jag kommer att träna upp mig och att det blir bra tills jag går på is igen i augusti.

Årets midsommarfirande blev som sagt annorlunda.

På midsommardagen mötte hans Chicago Blackhawks Boston Bruins på bortaplan i den sjätte NHL-finalen. Chicago hade chans att avgöra finalserien om man lyckades vinna men var i underläge ända till 18.44 i den tredje perioden då Bryan Bickell kvitterade till 2–2.

Några sekunder senare fick Marcus Krüger pucken, skickade ett backhandspass bakåt blålinjen, Johnny Oduya dundrade i väg ett skott som styrdes i stolpen men Dave Bolland höll sig framme och satte returen i nätmaskorna.

Chicago lyckades hålla ledningen matchen ut och vann Stanley Cup för andra gången sedan 2010.

Firandet ville aldrig ta slut i den sporttokiga staden.

– Det var fest i en vecka. Paraden vi hade i Chicago, efter att vi hade vunnit, där två och en halv miljon människor kom och kollade på oss var bland det mäktigaste jag har varit med om. Overkligt!

Vad har du för mål nu?

– Jag skulle inte säga nej till att vinna igen. Det går knappt att beskriva känslan. Samtidigt känner jag att jag har mycket kvar att visa som spelare. Jag vill ha en så stor roll som möjligt och bidra så mycket som möjligt till laget.

I Chicago har han haft en mer defensiv roll än i Djurgården.

– När jag kom hit så var det någon som behövde ta den rollen och då gjorde jag det. Jag försöker göra det så bra som möjligt men jag vill självklart spela mer offensivt som jag gjorde här hemma i Djurgården. Det är upp till mig att visa att jag vill ha den platsen, ingen kommer att ge den till mig frivilligt.

Han vill även knipa en plats i OS-truppen som ska till Sotji nästa år.

– Det har alltid varit en dröm att spela OS. Jag har ju varit med i två VM-turneringar men det känns som att OS är ytterligare en dimension. Men det finns så otroligt många bra svenska spelare nu så det kommer att bli tufft.

Alla som vinner Stanley Cup får tillbringa en dag med bucklan. Den 13 augusti är det Marcus Krügers tur. På förmiddagen tänker han ta den till moderklubben Huddinge IK:s hemmaarena Björk­ängshallen.

– Om det hinns med åker jag till både Huddinge och Djurgården och visar upp den, annars kör vi på ett ställe och bjuder dit båda klubbarna. Johnny (Oduya) bor ju här också så den kommer att vara i Stockholm i två dagar så alla kommer att få en chans att se den.

Han planerar också att ta hem den till lägenheten på Lilla Essingen. Men då får han sällskap av minst en väktare som vakar över bucklan.

– De är alltid med. Även om vi fick göra i princip vad vi ville med bucklan i Chicago när vi hade vunnit så var de alltid där och kollade så att inte någon stack i väg med den.

Den extremt långa säsongen har gett Marcus Krüger ”skavanker lite varstans” i kroppen. Hockeyåret kröntes med segern i Stanley Cup-finalen och en parad genom Chicago då 2,5 miljoner personer hyllade laget.

Marcus Krüger jublar tillsammans med Michal Rozsival efter att ha gjort mål i fjärde finalmatchen mot Boston.

Fakta

Drömmer om att kunna spela gitarr

Namn: Marcus Krüger.

Ålder: 23 år.

Bor: Lilla Essingen och Chicago.

Familj: Mamma Maria, pappa Peter och lillebror Måns, 21.

Klubb: Chicago Blackhawks.

Övriga klubbar: Huddinge IK, Hammarby, Djurgården.

Fritid: ”Jag hänger mest med vänner men det skulle vara coolt att kunna spela gitarr.”

Aktuell: Firar sommar i Stockholm efter Stanley Cup-segern med Chicago. Tar bucklan till Huddinge och Björk­ängshallen den 13 augusti.

Fakta

Godthem en av Marcus favoritplatser

Djurgården: ”Jag tycker det är trevligt att gå runt där. Ibland cyklar vi dit och käkar middag på Villa Godthem, det är jättefint nu på sommaren om det är bra väder.”

Lilla Essingen: ”Det är lite som en egen stad där man kan bada och slappa och där många av mina kompisar bor.”