ANNONS

Tennisklubbens framtid osäker – får bara hyra marken i ett år

MIK Tennis - Thomas Lindegård, administratör för klubben
Thomas Lindegård
Tennisklubben vid Mälarhöjdens idrottsplats har i över 80 år stått på kommunens mark. De har under den tiden haft ett avtal med kommunen, för att få hyra marken. Men för ett par år sedan löpte det ut. Nu vill de teckna ett nytt, men det går inte.
ANNONS

Vid Mälarhöjdens idrottsplats, en kort promenad från Fruängens tunnelbana, ligger MIK Tennis. En tennisklubb med över tusen medlemmar, vars verksamhet grundades för drygt 80 år sedan.

Men till skillnad från de övriga idrottsverksamheterna på platsen, är det inte kommunen som äger tennishallen. Den ägs av klubben själv.

– Samtidigt är det kommunen som äger marken som vår hall står på. Och vi är ju så klart beroende av marken för att kunna driva vår verksamhet, säger Thomas Lindegård, ansvarig för administrationen på MIK Tennis.

Klubben måste därför ha ett avtal med kommunens idrottsförvaltning, ett arrendeavtal, för att ha tillstånd att använda marken. I avtalet ska det bland annat framgå vad marken får användas till och hur länge klubben får hyra marken.

Den stora tennishallen står på hyrd mark.

Att den populära tennishallen funnits på platsen i flera decennier, kan inte ses som en garanti för verksamhetens framtid.

Hyr av kommunen

Det var år 2007 som det senaste avtalet tecknades mellan idrottsförvaltningen och klubben. Avtalet sträckte sig över en tioårsperiod – alltså fram till 2017. Men sedan dess har inget nytt avtal blivit till.

I stället förlängs det tidigare avtalet.

– För det står där att om inget nytt avtal kommer och ersätter det gamla, ska vårt förra avtal förlängas så fort det löper ut. Men bara med ett år i taget, berättar Thomas Lindegård.

ANNONS

Tränare Srdan Mladenovic, med tennisspelarna Elsa Levin och Tuva Frécon.

Tränare Srdan Mladenovic, med tennisspelarna Elsa Levin och Tuva Frécon.

Thomas: ”Det känns orimligt”

Sedan tioårsavtalet löpte ut för två år sedan, har Thomas Lindegård kontaktat Stockholms Idrottsförvaltning flera gånger, i hopp om att få till ett nytt avtal som liknar det förra. För som det är nu, vill han inte ha det.

– Vi skulle i teorin kunna förlora våra jobb inom loppet av ett år, om någon bestämmer sig för att säga upp vårt avtal. Och våra 1100 medlemmar skulle förlora sin plats att utöva sin idrott. Det känns orimligt att leva under ett sånt hot, säger han.

Men situationen är svår att lösa just nu, menar Camilla Hagman, kommunikationschef på idrottsförvaltningen. För idrottsförvaltningen kan inte längre teckna nya arrendeavtal för idrottsmark – det ansvaret har nämligen gått över till fastighetskontoret. Samtidigt ligger de tidigare avtalen kvar hos idrottsförvaltningen, och gör att fastighetskontoret inte kan teckna nya avtal.

– Frågan är lyft internt i staden till berörda förvaltningschefer för hantering. Vår ambition är att hitta en lösning för föreningen trots den komplicerade ansvarsfördelningen mellan förvaltningarna, säger hon.

MIK Tennis - Genomgång av nästa övning

Paus i träningspasset – dags för genomgång av nästa övning.

Andra får avtal

Det duger inte, tycker föreningen. Thomas Lindegård jämför hela situationen med vad som gäller för PEAB, som bara ett stenkast bort hyr en annan del av kommunens mark.

– De har fått ett avtal som inte kan sägas upp förrän 2067. På den marken förvaras en massa stora fordon och grushögar. Och här är vi, den enda tennisklubben i området, med ett avtal på knappt ett år.

Men Camilla Hagman klargör att man inte kan jämföra dessa två avtal.

– PEAB:s anläggning ligger utanför det område som är avsett för idrottsändamål. Det är Exploateringskontoret hos Stockholms stad som ansvarar för tomträtter inom kommunens gränser. Tomträtt och arrende är olika typer av nyttjanderätt, med olika förutsättningar och regler, säger hon.

Så tills ansvarsfördelningen mellan idrottsförvaltningen och fastighetskontoret har retts ut, finns det inget mer för idrottsklubben att göra. Annat än att vänta.

MIK Tennis - Styrketräning pågår

Tennishallen har, förutom spelplaner, ett gym med en personlig tränare. Det är viktigt att träna allsidigt.