Tennistränaren ska ta medalj – i flipper

Patrik Lindberg spelar i en flipperhall på Söder. Annars är han barntennistränare i Saltsjö-Duvnäs tennisklubb.
Patrik Lindberg spelar i en flipperhall på Söder. Annars är han barntennistränare i Saltsjö-Duvnäs tennisklubb.
Tennistränare på arbetstid – flipperproffs på fritiden. Patrik Lindberg från Nacka gör sitt sjätte raka SM och siktar på medalj.

– Jag skulle kunna norpa ett guld, säger han.

Patrik Lindberg går emot strömmen och bär fanan för den yngre flippergenerationen i Stockholms spelhallar. 24-åringen representerar Nacka i flipper-SM och är redo för ännu ett mästerskap i Heron City.

– Jag är väldigt ung för att hålla på med flipper. Det är få spelare under 30, ytterst få. Snittåldern på SM börjar närma sig 40. Det var ju på deras tid som flipperspel fanns ute överallt. Om du frågar en tonåring i dag vad flipper är för något vet de inte vad det är, skulle jag tro. Mycket har förändrats, säger Patrik Lindberg.

Intresset började som ett tidsfördriv under håltimmarna på gymnasiet. Då började Patrik och hans kompisar spela allt mer, så mycket att han började ställa upp i flippertävlingar. Nu har Patrik varit med i varje SM sedan 2008.

– Jag gillar spel i allmänhet. Det som är kul med flipper, jämfört med ett dataspel, är det fysiska och sociala. Man kan vara ute och spela på ett annat sätt. Det är häftigt, helt enkelt.

Inför SM försöker han ägna så mycket av sin frihet som möjligt till att träna upp sig. Men det mesta av tiden går i stället åt till att jobba sent in på kvällarna som tennistränare. Även om han skulle vilja tillbringa mer tid i spelhallen blir hans tennisspelande ett bra sätt att träna inför mästerskapet som nalkas.

I flipper är det nämligen inte fel att ha bollkänsla, något som Patrik får en hel del träning i genom sitt jobb.

– Man använder sig av så många tekniker. Man gör mycket nedtagningar och i flipper handlar mycket om att få kontroll på kulan. Hur den än kommer så vill du få den fast på flippern. Då finns det en massa olika tekniker för att få den att fastna, oavsett vilken fart eller vinkel den kommer i, säger han.

För att bli riktigt bra på flipper krävs en del bolltalang. De flesta har också någon slags idrottsbakgrund, berättar Patrik Lindberg.

Tidigare har han vunnit medaljer på Europamästerskap och i Stockholm Open – i flipper alltså, inte tennis.

Patrik har aldrig tagit medalj på SM, men i tävlingsklassen ”classics”, där man spelar på äldre maskiner, tror han att han kan ta sig riktigt långt, kanske till och med vinna. I ”main” däremot, där man använder sig av nyare modeller från 1979 och framåt, blir det svårare.

– Det ska mycket till för att vinna. Det finns några stycken som är ruggigt heta. Chansen finns, men en kvartsfinal skulle jag vara ganska nöjd med.

I Heron City ska upp emot 200 tävlande göra upp om medaljerna i classics, main och lagtävling. Först är det kval där de 64 bästa spelarna tar sig vidare till slutspel. Där lär Patrik Lindberg återfinnas även i år.

– Jag har aldrig missat ett slutspel. Nu är det dags att jag tar en medalj, även om det är tufft motstånd, säger han.

Fakta

Har ett EM-guld i lag

Namn: Patrik Lindberg.

Ålder: 24 år.

Bor: Nacka.

Arbete: Tennistränare.

Meriter: Guld i lag-EM.

Aktuell: Deltar i SM i flipper för sjätte gången. I år avgörs mästerskapet i Heron City den 8–10 november.