Rinkebys thaiboxningskung debuterar i MMA

Hamza Bougamza har fått hjälp av den svenska UFC-fightern Alexander "The Mauler" Gustafsson när han tar klivet från thaiboxningsringen till MMA-buren.
Hamza Bougamza har fått hjälp av den svenska UFC-fightern Alexander "The Mauler" Gustafsson när han tar klivet från thaiboxningsringen till MMA-buren.
Hamza Bougamza tillsammans med träningsgänget på Allstars Training Center i city. Från vänster David Bielkheden, Siehou Fawlise, Frantz Slioa, Mohammad Babadivand, Reza Madadi, Alexander Gustafsson, Hamza själv och Andreas Michael.
Hamza Bougamza tillsammans med träningsgänget på Allstars Training Center i city. Från vänster David Bielkheden, Siehou Fawlise, Frantz Slioa, Mohammad Babadivand, Reza Madadi, Alexander Gustafsson, Hamza själv och Andreas Michael.
Hamza Bougamza har vunnit det mesta. Nu kliver thaiboxningsstjärnan in i MMA-buren.

– Fighting är fighting, bur eller ring samma sak. Det enda jag är rädd för är att förlora, säger han.

Just nu pågår thaiboxnings-WM i Jönköping, utan den svenska storstjärnan Hamza Bougamza med fem SM-guld och proffsbälten på meritlistan.

25-åringen från Rinkeby är lätt knäskadad och avstår för att inte riskera något inför debuten i Mixed Martial Arts, MMA, i Solnahallen om drygt två veckor.

Där ställs Hamza mot den grekiske boxnings- och kickboxningsmästaren Makis Sioutis, en kille som gått en match hittills, som han förlorade.

– Jag är verkligen taggad, jag gillar utmaningar och ser fram emot att vara i buren, säger Hamza.

Det alla undrar är om thaiboxningskungen från Rinkeby kommer att stå pall.

– För mig, fighting är fighting, bur eller ring, samma sak. Man går till matchinvägningen. Det har jag gjort 100 gånger. Det är olika regler som gäller bara, säger Hamza.

– Folk tror att jag bara kan den stående biten. Jag kommer att chocka med att kunna göra saker på marken också, säger han.

Hamza Bougamza har tränat grappling på All Stars Training Center med de stora svenska MMA-namnen.

– The Mauler peppar och ger mig tips hur jag ska röra mig i buren. Alla på Allstars hjälper mig och får mig att utvecklas. Jag hjälper till med den stående biten. Vi är som ett lag, säger Hamza.

Mer är tillåtet i MMA än i thaiboxning, är du rädd för att gå in i buren?

– Jag har fajtats så många gånger och mött så många människor att jag inget känner längre.

– Jag är rädd för saker som förstör, för att ha en dålig dag. Jag är rädd för att bli magsjuk precis innan match. Du har dragit dit folk och sen kan du inte prestera, säger Hamza.

Han hoppas på ortens stöd och vill se fans, familj, vänner, kampsportssälskare, bollkickare, yngre och äldre, precis alla på plats i Solnahallen när det smäller den 4 juni.

Hans Instagram- och Facebooksidor är redan knökfulla av lycka till-hälsningar.

– Det är jättemånga som vill komma och kolla. Jag ska ge dem en show. Vi ska lyfta taket. En bra dag har jag världsklassegenskaper, haha, säger Hamza Bougamza.

Många har väntat på att du ska ta klivet över till MMA, varför nu?

– Jag älskar thaiboxning, men man känner att man vunnit det mesta. Jag vill inte känna mig mätt och bli trött som en råtta som springer runt i ett hjul. Jag vill inte bli den där som folk pratar om: ”Han var en talang, det fanns en tid då han kunde gå långt”. Jag är livrädd för att bli en föredetting. Jag vill uppfylla mina drömmar.

Hamza har alltid sneglat på MMA.

Det han gillar är variationen, att kunna blanda brazilian jiu-jitsu, boxning, brottning, kickboxning – och muay-thai.

Du har vunnit nästan allt hittills, är du rädd för att misslyckas?

– Det finns alltid en risk att det går dåligt i början. Jag är en person som aldrig ger upp. Jag kan falla tio gånger och ställer mig upp 20. Det finns inte på kartan att vara en misslyckad människa. Vinst eller förlust, du växer i varje match till en bättre fighter, säger Hamza Bougamza.

Fakta

Älskar mammas couscous

Namn: Hamza Bougamza.

Bor: Tensta.

Ålder: 25.

Familj: Mamma Jamila, pappa Mohamed, fem syskon.

Sysselsättning: Fritidsledare i Ungdomens Hus i Rinkeby.

Klubbar: Rinkeby Muay Thai och Allstars Training Center.

Thaiboxningsmeriter i urval: Två världsmästarbälten i World Kickboxing Network och World Muaythai Council.

Drömmer om: UFC och att bli ännu mer framgångsrik.

Älskar: Kampsport och mamma Jamilas couscous.

Aktuell: Debuterar i MMA i Solnahallen den 4 juni.

Fakta

Även Bielkheden går upp i ringen

Flera planerade proffsgalor i MMA har ställts in under våren.

Scandinavian Fight Nights startade för att ge svenska toppfighters möjlighet att gå MMA-matcher.

Den första galan Scandinavian Fight Night går i Solnahallen den 4 juni.

Flera av de bästa MMA-utövarna i Sverige kommer att gå matcher, däribland pionjären David Bielkheden, UFC- och Strikeforce-veteranen Chris Spång och supertalangen Daniel Teymur.

Biljetter kan köpas på Allstars Training Center eller via tickets.tailorevents.se.