Min lokala hjälte

Thomas kliver ner till gräsrotsnivån

Som Tyresö kommuns fritidschef blir det en hel del skrivbordsjobb för Thomas Dennerby. Men Rocky ska rastas, så det blir ändå mycket tid i det fria.
Som Tyresö kommuns fritidschef blir det en hel del skrivbordsjobb för Thomas Dennerby. Men Rocky ska rastas, så det blir ändå mycket tid i det fria.
Thomas Dennerby har länge stått i rampljuset som boss för damlandslaget i fotboll.

Nu ska han verka i det tysta. Som kommunens nye fritidschef kommer Dennerby att behålla kontakten med idrottslivet.

Det är ett riktigt kraftpaket Thomas Dennerby har i andra ändan av kopplet. 5-årige Rocky är en rhodesian ridgeback som kräver sin husse.

– Det bästa Rocky vet är att kramas. Han är snäll, och gäspar bara när grannarnas småhundar hoppar upp på honom och vill leka.

Att rasta Rocky är ett fritids­göra. Trots att den 53-årige Tyresö­bon befinner sig mellan två jobb är det fullt upp.

– Jag jobbar kvar på fotbolls­förbundet. Det blir bara en kortare ledighet innan jag börjar som Tyresös nye fritidschef.

De senaste sju och ett halvt åren har Thomas Dennerby varit förbundskapten för det framgångs­rika damlandslaget i fotboll. Nu har han lämnat över till Pia Sundhage.

Dennerby har tackat nej till anbud från ett europeiskt damlandslag och fått förfrågningar från flera klubblag. Men de har fått nobben.

– Det ska bli skönt att göra något helt nytt. Men samtidigt blir jag som fritidschef kvar i idrottens värld och får använda mina erfarenheter. I mitt jobb ingår bland annat att ha bra samarbete med kommunens idrottsklubbar.

Tyresö är en framgångsrik idrottskommun med nyblivna svenska mästarna Tyresö FF i fronten. Kommunen, och Dennerby, kommer att vara engagerade när Tyresödamerna ska spela fotboll i Champions League.

– Annat jag ska jobba med är exempelvis tidsbokningar, aktivitetsbidrag och att se över hur vi kan utveckla Alby friluftsområde. Elitverksamhet är en så liten del av idrotten jämfört med friskvård, motion och spontanidrott.

Dennerby sökte jobbet som fritidschef efter att ha sett en annons på kommunens hemsida.

– Det är faktiskt första gången sedan 1983 jag själv sökt ett jobb.

Kärleken till fotbollen kommer Thomas Dennerby aldrig att tappa. Troligen ska han på sin fritid hjälpa Pia Sundhage att scouta Sveriges blivande motståndare inför sommaren fotbolls-EM på hemmaplan.

I onsdags var han inbjuden att beskåda premiärmatchen på Friends Arena.

Där fick han se Sveriges herrar slå England med 4–2 efter fyra hemma­mål av Zlatan Ibrahimovic.

– Jag fick gnugga mig i ögonen efter hans fjärde mål. Det kändes som att jag mötte gud och blev frälst!

Fakta

Husse till rhodesian ridgeback

Namn: Thomas Dennerby.

Ålder: 53 år.

Bor: Villa i Brevik med hustrun Lottie, 17-åriga dottern Jennifer och 5-årige Rocky av hundrasen rhodesian ridgeback.

Aktuell: Blir efter årsskiftet ny fritidschef i Tyresö kommun.

Karriär som spelare: Hammarby IF (1977–1985), Spårvägens FF (19861987), 7 U21-landskamper, 20 i U19-landslaget, och 6 i U17.

Karriär som tränare: Värtans IK (herrar), Spårvägens FF (herrar), Hammarby IF (herrar och damer), Djurgården/Älvsjö (damer), Sveriges damlandslag.