Tidig snö kan bli guld värd

William Bengtsson Sohlman är en av IFK Lidingö slaloms ungdomar som satsar på att ta sig in på skidgymnasium.
William Bengtsson Sohlman är en av IFK Lidingö slaloms ungdomar som satsar på att ta sig in på skidgymnasium.
Snökanonerna står beredda.
Snökanonerna står beredda.
Vintern kom tidigt till Ekholmsnäsbacken i år. Det kan behövas för IFK Lidingö slaloms unga åkare som siktar mot skidgymnasiet, som nu ändrar intagningsreglerna.

– Ungdomarna har en hård vinter framför sig, säger Claes Delin, tränaransvarig i klubben.

Lidingö slalom har elva åkare som just nu går på skidgymnasium. 15-årige William Bengtsson Sohlman tillhör nästa kull som vill ta sig in på de eftertraktade skolorna.

– Jag tror att jag kommer in, säger han hoppfullt när vi träffas vid foten av backen.

Tidigare har antagningen till skidgymnasierna avgjorts av en rankning beräknad på ett system av FIS, det internationella skidförbundet. Men reglerna har nu ändrats.

– FIS-punkterna har tagits bort. I stället sker antagningen till skidgymnasierna via olika skolningsläger, tävlingar och intervjuer. Det handlar inte bara om att kunna åka fort utan man tar hänsyn till om de till exempel har en bra grundposition i åkningen, säger Claes Delin, tränaransvarig i klubben.

Han är stolt över att elva åkare just nu går på något av skidgymnasierna.

– Det är kul för vi har fostrat dem hela vägen. Nu är nästa kull på gång. Sex av våra ungdomar ska söka in till nästa läsår, säger han.

Dessa är Matilda Gutke, Hedda Delin, Isabella Pandzic, Didrik Nilsson, Filip Steinwall och så William som går på Käppala skola.

I förra veckan skickade han i väg sin ansökan.

– Jag söker i första hand till Tärnaby. Jag har pratat med tränarna där och det verkar lovande. Jag tror att jag kommer in, säger William Bengtsson Sohlman.

Den klassiska skidorten har fostrat alpina legender som Ingemar Stenmark och Anja Pärson. William tror att han kommer att trivas i Lappland utan mamma och pappa.

– Det blir svårt i början men efter ett par månader har jag nog vant mig, säger han.

Det finns tio skidgymnasier i landet och för att både skola och idrott ska hinnas med är utbildningarna fyraåriga. Förutom att man ska vara en duktig skidåkare krävs godkänt i kärnämnena.

Tre av skolorna är riksidrottsgymnasier (RIG) och ligger i Gällivare, Åre och Malung. Där hamnar de mest lovande. De övriga sju är så kallade NIU-skolor (nationell idrottsutbildning) – en av dessa ligger i Tärnaby. Det finns ett fåtal platser att slåss om. Tärnaby tog in åtta skidelever den här hösten.

– RIG-gymnasierna är den naturliga vägen till världseliten och nästan alla åkare i landslaget har gått där. NIU-skolorna utbildar för att eleverna ska nå den nationella eliten, säger Claes Delin.

Det är viktigt för ungdomar med ambitioner att komma in på skidgymnasium.

– Kommer man in har man minst fyra år till som skidåkare, annars är det mer eller mindre slutåkt. Det brukar bli så, säger Claes Delin.

Först i maj nästa år får William och hans klubbkompisar besked om de kommit in på drömskolan. Han har vintern på sig att övertyga Tärnaby om att han är rätt grabb. Det blir som vanligt träningar tre gånger i veckan i Ekholmsnäsbacken och sedan tävlingar och läger på det – allt uppbackat av mamma och pappa.

– Jag brukar säga att vi är kbb-föräldrar. Vi kör, bär och betalar. Jag tror att William får roligt på skidgymnasium. Man får vänner för livet där, säger Williams pappa Ralph Bengtsson.

Det handlar inte bara om att kunna åka fort.claes Delin, träningsansvarig i ifk lidingö slalom

Fakta

6–8 minusgrader krävs i backen

Trots vinterns ankomst kan det dröja innan Ekholmsnäsbacken öppnar. Förra säsongen öppnade backen först i februari.

Skälet är att det måste bli tillräckligt kallt för att man ska kunna tillverka konstsnö.

Det krävs 6–8 minusgrader för att köra snökanonerna i Ekholmsnäsbacken eftersom vattnet som hämtas till snökanonerna är bräckt, vilket kräver lägre temperatur än sötvatten.

Källa: sportstyle.se