Tidigare rivaler går ihop och blir störst

Här är Haninge Anchors matchdräkter och klubbmärke. Per Rasmussen håller i hemmastället, Markku Lindström visar märket, och Björn Bjelkenstedt har tröjan för bortamatcherna.
Här är Haninge Anchors matchdräkter och klubbmärke. Per Rasmussen håller i hemmastället, Markku Lindström visar märket, och Björn Bjelkenstedt har tröjan för bortamatcherna.
Ishockeyn i Haninge ska bli en maktfaktor att räkna med.

Haninge Hockey, Västerhaninge och Vendelsö går samman och bildar Haninge Anchors. Den nya klubben kommer att vara störst i distriktet.

Det är uppsluppen stämning runt fikabordet i Torvalla ishall. De tre herrarna verkar vara gamla kompisar med mycket att snacka om.

Men skenet bedrar. Per Rasmussen, Markku Lindström och Björn Bjelkenstedt har varit bittra konkurrenter, och inte umgåtts privat. Men nu har fredspipan rökts, och de tre hockeyledarna är tajta.

– Historiskt sett har våra intressen krockat. Men nu har vi lärt känna varandra och förstått att vi har mycket gemensamt, säger Bjelkenstedt som är ansvarig för hockeyn i Västerhaninge IF.

Faktum är att hockeyverksamheterna i Västerhaninge IF och Vendelsö IK har så mycket gemensamt att de tillsammans med Haninge Hockey ska bilda en enda storklubb med en gemensam bas för – Haninge Anchors.

Beslutet är inte formellt taget, men i praktiken klart. Den 16 maj har Haninge Hockey årsmöte, och senare samma dag börjar Haninge Anchors leva. Dessförinnan har Västerhaninge IF och Vendelsö IK årsmöten om att stänga sina hockeyverksamheter.

Kommande säsong ska de tre klubbarna, med sammanlagt cirka 700 aktiva, spela i samma färger. Dräkten är en kopia av den som bärs av NHL-klubben Colorado Avalanche. Hemmastället har färgerna vinrött, blått och vitt.

– Det är en färgkombination som tidigare inte använts i Sverige. Nu börjar vi i dessa färger för att markera att det är något nytt, säger Markku Lindström, sektionsansvarig för hockeyn i Vendelsö IK.

Klubbmärket domineras av ett ankare. Det finns ju i Haninges kommunvapen. Klubbnamnet och dräkternas utseende har röstats fram av allmänheten på klubbarnas hemsidor och på Facebook.

Det har tidigare gjorts försök att skapa en hockeyfusion i Haninge. Nu blir den alltså av. Per Rasmussen, ordförande i Haninge Hockey, menar att det är nödvändigt för att blåsa nytt liv i hockeyn i kommunen.

– Vi har varit för många klubbar på för liten yta och konkurrerat om de aktiva.

De senaste tio åren har antalet lag i de tre klubbarna halverats. Flera spelare har lagt av i unga år därför att trupperna varit för små i den egna föreningen.

Den nya klubben ska täcka allt; från knattehockey till pojklag, flicklag och representationslag på dam- och herrsidan.

– Vi ska ha en gemensam filosofi och kultur om hur hockeyn ska bedrivas, säger Lindström.

Med en enda storklubb räknarde med större sponsorintäkter och effektivare internutbildning av tränare och ledare.

Fusionsförslaget har inom hockeyn mötts av förståelse och välvilja. Men även med en viss oro.

– Ja, det finns ju de som tycker att Haninge Hockey är det stora svarta fåret som tar talanger från andra föreningar, säger Björn Bjelkenstedt.

Detta är i så fall historia. Nu har de tre blivit en enda stor stark.

Fakta

Ny klubb med 698 hockeyspelare

Haninge Anchors blir Stockholmsdistriktets klart största klubb sett till antalet spelare. I dagsläget har de tre Haningeklubbarna tillsammans 698 spelare.

Hanvikens SK är tvåa med 429 spelare. FOC Farsta har 422, och AIK 399.